A zarándokok védőszentje

A Kossuth Rádió kora reggeli műsora a Szent Jakab-hagyományokról

0
2563
(Fotó: www.eurodicas.com.br)

A magyar közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora július utolsó hetének zenei összeállítását Szent Jakab apostolnak szenteli. A válogatás az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből ad ízelítőt.

A Kossuth Rádió „Hajnali”. Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora július utolsó heti adásában a Jakab apostol napjához fűződő hagyományokból merít. Az első vértanúhalált szenvedő apostol, Szent Jakab ünnepét július huszonötödikén üli a katolikus egyház. A búcsújárók, utazók és hajósok patrónusaként tisztelt apostol egyike volt Jézus első tanítványainak. A szent viszontagságos élete regénybe illik, porhüvelye Hispániában talált megnyugvást. Sírjáról az emberek megfeledkeztek, de egy csillag a 9. században megmutatta annak helyét, így Santiago de Compostela – Jeruzsálem és Róma után – a keresztény világ harmadik legfontosabb zarándokhelyévé vált. A zarándokok hagyományos jelképe a fésűs kagyló, amely mind az evésnél, mind az ivásnál is hasznosnak bizonyult.

A régi magyar hagyományban július hónapot Jakab havaként is emlegették, ekkor indultak meg az aratási munkák szerte a Kárpát-medencében, így nem meglepő, hogy Jakab apostol napjához, egykor számos időjárásjósló, jövendölő szokás kapcsolódott.

Általánosan elterjedt volt, hogy Jakabkor a délelőtti időjárás a karácsonyt megelőző, a délutáni pedig a karácsonyt követő időnek feleltethető meg. A szegedi juhászok régen Jakab-éjszakáján a csillagok állásából következtettek arra, hogy száraz vagy csapadékos időszak várható az esztendő további részében. A Jászságban úgy tartották, hogy a Jakabkor született malacok és az ekkor kikelt szárnyas jószágok gyorsabban növekednek, a foghagymát is ekkor szedték ki a földből, s az abból font koszorúnak bajelhárító erőt tulajdonítottak. A vajdasági magyarok szerint a zab aratását Szent Jakab napjáig be kellett fejezni, mert az a gabona, amely ezután kint marad a földeken, az el is veszett a gazda számára.

A Hagyományok Háza „Hajnali” című műsora zenei összeállításában a hallgatók az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből hallhatnak minden nap más válogatást falusi vonósbandák előadásában.

Szerkesztő: Éri Márton és Maruzsenszki Andor; Műsorvezető: Pénzes Géza; Adás: Kossuth Rádió (minden reggel magyar idő szerint 4.03, helyi idő szerint 5.03). A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Közlemény

MEGOSZTÁS