Segíteni sokféleképpen lehet

0
1121
????????????????????????????????????

A Máltai Szeretetszolgálatban tevékenykedő fiatalok és a plébániák mellett működő ifjúsági csoportok közötti kapcsolat kiépítése, egymás jó gyakorlatainak megismerése és átadása, a segítségnyújtás minél hatékonyabb megszervezése a célja annak az egyéves programnak, amelynek állomásaként a hétvégén Sepsiszentgyörgyön tartottak kétnapos sportrendezvényt a szeretetszolgálat szervezésében.

Szombaton száznegyven fiatal szurkolt egymásnak a röplabda- és focibajnokságon, vasárnap csapatjátékokban vetélkedtek a házigazdák mellett az Arad, Bihar, Kolozs, Maros, Máramaros, Szatmár megyéből és Bukarestből érkező máltais és egyházi vegyes csapatok. Délután és este jutott idő az önkéntes tevékenységek megismerésére és bulira is, végül pedig a fiatalok megfogalmazták, hogy több hasonló találkozóra lenne szükség, amikor ők, a segítők kerülnek középpontba, róluk szól az esemény.

A szeretetszolgálatban és az egyháznál önkénteskedő fiatalokat közelítő programot áprilisban indította a szervezet országos főtitkársága, az első lépésben öt regionális ifjúsági vezetőt alkalmaztak, akik az érintetteknek bemutatták a projektet, majd a fiatalok kölcsönösen eljártak egymás tevékenységeire – tájékoztatott Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára. Lapunknak elmondta, azt szeretnék, hogy akik a szeretetszolgálatban tevékenykednek, egy kicsit szorosabb kapcsolatba kerüljenek az egyházzal, mert úgy gondolják, ebben a munkában szükség van Isten segítségére, az imára és a lelki vezetők tanácsaira, ugyanakkor az egyháznál működő ifjúsági csoportok tagjait gyakorlatilag is bevezetni abba, hogy mit jelent segíteni rászorulóknak, hajléktalanoknak, fogyatékkal élőknek.
A cél, hogy barátságokat kössenek, megmutassák, ki mivel foglalkozik, adják át egymásnak a jó ötleteket – mondta a főtitkár.

A jövő márciusig tartó programban négy sportbajnokságot szerveznek, a sepsiszentgyörgyi volt a második, ősszel zenei találkozót rendeznek a fiatal együttesek számára és képzéseket tartanak vezetőknek, akik újabb csoportokat hoznak létre és irányítják azokat. Ezenkívül olyan képzést is szerveznek, amelyen az önkéntesek egy csoportját arra készítik fel, hogy azoknak a gyermekeivel foglalkozzanak, akik esetleg tömegesen menekülnek Romániába, vagy bármilyen katasztrófa esetén más országból kell ide hozni családokat – ismertette Tischler Ferenc.
A programban egy év alatt mintegy ötszáz fiatalt szólítanak meg, köztük tizenéveseket is, a szeretetszolgálat ezáltal is arra törekszik, hogy biztosítsa a szervezet számára az utánpótlást.

Forrás: Fekete Réka/3szek.ro

MEGOSZTÁS