Jézus korát bemutató ferences múzeum nyílt Jeruzsálemben

0
1648
(Fotó: Nadim Asfour/Custodia Terræ Sanctæ)

A Szentföld Jézus korabeli mindennapi életét bemutató új múzeumot nyitottak a ferencesek Jeruzsálem óvárosában – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

Heródes háza: élet és hatalom az Újszövetség korában című kiállításon a Jézus születése utáni első évszázadok kulturális sokszínűségét mutatják be a héber, görög, latin és szamaritánus feliratok a különböző ásatásokon talált és eddig többségükben soha ki nem állított tárgyakon.

Az óváros Via Dolorosa nevű utcájában, a Terra Sancta Múzeum keresztes és mameluk kori épületében létrehozott új szárnyban a bibliai helyszíneken feltárt tárgyakat állították ki.

A ferences kusztódia számos ásatást végzett a térségben, elsősorban bibliai vonatkozású helyszíneken; rengeteg érmét, kerámiatöredéket, osszáriumot (csontházat) és kőlapot találtak, közülük jó néhányon héber, görög, latin, arám nyelvű feliratokkal.

Kiemelt helyen szerepel a Róma ellen lázadó zsidók félsékeles ezüstérméje 66-ból, amelyből eddig mindössze kettőt találtak, valamint egy cserépdarab, amelyen Heródes neve olvasható, és amelyet a király síremlékének feltárásánál fedeztek fel Jeruzsálem mellett.

(Fotó: Nadim Asfour/Custodia Terræ Sanctæ)

Kiállítanak továbbá súlyokat és mérlegeket, játékkockákat, lámpákat és konyhai eszközöket is, amelyek segítségével a látogatók könnyen elképzelhetik az Újszövetség korában élő emberek mindennapjait.

Eugenio Alliata OFM, a múzeum igazgatója elmondta, fontosnak érezték, hogy Jézus korának hétköznapi életét is bemutassák, hiszen Jézus tanításai gyakran utalnak az emberek mindennapjaira.

Forrás: Magyar Kurír az MTI; Times of Israel alapján

MEGOSZTÁS