Hallod, amit mondok?

0
1180

A szemek és a fogak egészségi állapotának felmérése után a hallás vizsgálására került sor azon gyerekek körében, akik a Gyulafehérvári Caritas családsegítő szolgálatának Maros megyei négy nappali központja egyikébe járnak. A szülők pozitívan fogadták az ingyenes lehetőséget, hiszen felismerték a kontroll fontosságát, de a családok szűkös anyagi körülményei miatt fel sem merül a lehetőség, hogy elvigyék gyerekeiket ellenőrző vizsgálatra. Így nemcsak az iskolában, de otthon is biztatták a hallásvizsgálathoz félelemmel viszonyuló gyerekeket.

A balavásári, gyulakuti, erdőszentgyörgyi és hármasfalusi gyerekeket dr. Lukács-Juncu Alice fül-orr-gégész szakorvos vizsgálta meg a különböző, vicces kinézetű segédeszközeivel. Mint kiderült, sok gyerek nem tudja helyesen kifújni az orrát, és nem tudnak az orrukon lélegezni. A doktornő felhívta a figyelmet az orr megfelelő tisztításának és az orron való légzésnek a fontosságára, emellett pár hasznos tanáccsal is ellátta a kisdiákokat a helyes tisztálkodásról. A legfontosabb ezek közül, hogy a fülünk tisztításakor semmiképp ne használjunk fültisztító pálcikát.

A négy településről összesen hetven gyerek vett részt a kontrollon, tizenkilenc esetben merült fel halláskárosulási probléma, őket az elkövetkezőkben továbbvizsgálják.

Márton Kinga Izabella/Caritas-ab.ro

MEGOSZTÁS