Megáldották a Gordon-hegyi kálváriát

Fotóriport

0
1755

A Gordon-hegyi Jézus Szíve-kilátóhoz vezető úton immár lehetősége van az arra járónak keresztutat is végezni, ugyanis pénteken, a kilátó névadójának ünnepén átadták a Zawaczki Walter Levente által alkotott kálváriát. Az ünnepi szentmise előtt a keresztalják zarándokai imádkozva-énekelve keresztutat végeztek, Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános minden stációt megáldott. A keresztút minden állomásának nevesített pártfogója van, civilek és közbirtokosságok vállalták az állíttatást és a védnökséget. Geréb Ibolya hitoktató irányításával tizennégy diák olvasta fel a családokért felajánlott keresztúti ájtatosság elmélkedéseit.

A székelyszentlélek-bogárfalvi Ave Rosa vegyes kar tagjai Ambrus Ferenc kántor vezényletével előbb az áldó szertatáson, majd a szentmisén működtek közre, amelyet  Mátyás Károly főesperes a környékbeli települések papjaival mutatott be a kilátó lábánál felállított oltárnál. A gyalogszerrel érkező zarándokok mellett a farkaslaki és környékbeli lovasok hátasaikon vettek részt az ünneplésen. Szent II. János Pál pápa 2002-ben kezdeményezte, hogy Jézus Szíve ünnepe legyen egyben a papok megszentelődésének világnapja is, ezért kiemelten imádkoztak a búcsús szentmisén a hivatásokért. Benedek Sándor c. esperes, székelyszentléleki plébános hálát mondott azoknak, akik megálmodták és formába öntötték az egyes állomásokat, valamint azoknak is, akik végigjárták.

Az ünnep szónoka, Jakab Lajos vágási plébános volt, aki beszédében rámutatott Jézus életének utolsó óráira, az utolsó vacsora örök időkre szóló szeretetajándékára, a vérrel verejtékezés órára, a Golgota hegyén elhangzott „beteljesedett” kijelentésre. „A Jézus – katona lándzsájával megnyitott – szíve élő vizek forrásává vált. Tanuljuk el Jézustól azt a gyengédséget, amellyel a világ felé fordult, a betegekhez, a félénk apostolokhoz, a bénához… Más emberek terhét viselő szívjóságát, de kemény, megváltói céltudatosságát is valljuk magunkénak” – emelte ki a szónok.
Fotó: Jakab Emil