Színdarab a gyónási titok áldozatáról

0
2352

Vajon képes-e arra az ember, hogy embertársa titkát megőrizze, még ha a saját szabadsága, netán élete függ is a hallgatásától? Örök érvényű kérdés ez, amelyre  elméletben talán mindannyian pozitív választ adunk… A bűnbánat szentségében elmondott, megvallott tettekről úgy tudjuk, titok védi az elhangzottakat. Az emberségünkből fakadó kételkedés azonban fel-felüti a fejét, vajon tényleg így van?
Esetleges felmerülő kérdéseinkre válaszképp a hidegségi Szent István király plébániához tartozó fiatalok egy olyan ember életéről szóló darabot vittek színre, aki a gyónási titkot saját szabadsága árán is megőrizte.

A 19. század utolsó éveiben Dumoulin abbét rablógyilkossággal vádolták meg, ugyan a látszat teljesen ellene szólt, ő pedig magát nem védte, hanem az egész tárgyalás alatt néma megadással hallgatott. Élethosszig tartó deportációra ítélték, elvitték Új-Kaledóniába, ahol három évet töltött el a legnagyobb gonosztevőkkel míg kiderült ártatlansága. Egykori sekrestyése halálos ágyán tanúk előtt bevallotta, hogy ő a gyilkos, s hogy ő bűnét meg is gyónta Dumoulin abbénak. A pap pedig, annyi testi és lelki gyötrelem dacára sem adta semmi jelét annak, hogy ő ismeri a gyilkost. Miután szabadlábra helyezték, visszatérhetett plébániájára.

A darabot a közel harminc fiatalnak, akik közt iskolások és dolgozók is vannak február elejétől fogva Szilveszter Imre Gábor hidegségi plébános tanította be. Eddig előadták Hidegségen, a jávárdi-pataki kultúrotthonban, gyimesközéploki nagy művelődési házban. Szilveszter Imre Gábor hidegségi plébános vezetésével elvitték a darabot Gyimesfelsőlokra is, ahol a helybéli Szent András apostol plébánia közössége fogadta őket, és a helybéli kultúrotthonban telt ház előtt adták elő június harmadikán este az Örök titok. A gyónási titok áldozata című darabot, amely a francia Dumoulin abbé életéről szól.
„Bár amatőrök, de nagyon ügyesen, lelket melengető darabot hoztak össze, s gördülékenyen ment minden. Az ifjúság évében ez kellett” – mondta el megkeresésünkre Vass Nimród gyimesfelsőloki plébános. A hidegségi fiatalok a gyimesközéploki, megállói kis kultúrotthonban adják elő még a nyár elején az előadást. Tovább – a vizsgaidőszakra tekintettel – majd csak ősszel terveznek menni.