A Kolozsvárról deportáltakra emlékeztek

0
1396
Gyertyagyújtók

A kolozsvári zsidó hitközség a holokauszt kolozsvári áldozatainak emlékére szervezett Hazkara emlékünnepséget június 3-án, vasárnap délután. Az ünnepség zuhogó esőben kezdődött, a résztvevők megkoszorúzták a Caragiale parkban levő holokauszt-emlékművet, és az emlékezők zsidó szokás szerint köveket helyeztek el az emlékművön az elhunytak tiszteletére. A megemlékezés az egykori zsinagógában, a ma Tranzit Ház néven működő kulturális központban folytatódott.

Schwartz Róbert, a hitközség vezetője bejelentette: oklevelet és emlékérmét adományoznak Mile Lajos kolozsvári magyar főkonzulnak és Tudor Sălăgeannak, a Néprajzi Múzeum igazgatójának.

A megemlékezésen holokauszttúlélők gyújtották meg sorba a gyertyákat a több mint 130 ezer elpusztult magyar zsidó honfitárs emlékére, akik közt 40 ezer 14 év alatti gyermek is volt. Tibori Szabó Zoltán újságíró, egyetemi tanár előadása az adatok, a Kolozsvárról induló hat transzport indításának pontos időpontját felsorakoztató előadása ugyanakkor a többségében közönyös, a felháborodás, segítés helyett félrenéző keresztény lakosság bűnét is említette, amiért Mile Lajos főkonzul a maga nevében ismételten kimondta a bocsánatkérés szavait. Elhangzott Tibori előadásában, hogy kollektív bűnösség nincs, a felelősség egyéni, de jóvá tenni való még van. A megemlékezés a Halmos Katalin vezette Shira Hadasha kórus és a Mazel Tov klezmeregyüttes műsorával zárult.

MEGOSZTÁS