Isten áldásával haladni végig az úton

A szatmári egyházmegye iskoláinak ballagása

0
2585

Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont, Nagykároly

A hagyományokhoz híven május 24-ei ballagás is szentmise keretében zajlott, amelynek a Kalazanci Szent József-templom volt a helyszíne. Ide ballagtak át iskolájukból a diákok, s a menetet a Gróf Károlyi Gyula-cserkészcsapat tagjai vezették fel. A templom ismételten megtelt az ünnepi alkalomra, itt várták a négy végzős osztályt a hozzátartozók.

Az ünnepi szentmisét Schönberger Jenő püspök celebrálta, aki arra biztatta a végzősöket, hogy ne valaminek a végeként, hanem valaminek a kezdeteként tekintsenek erre a ballagásra. Simon Attila, az iskola diákjainak lelki vezetője érezhetően meghatottan és szeretetteljesen búcsúzott a diákoktól. Útravalóként ő is azt az üzenetet bízta a ballagókra, soha ne feledjék el, hogy Isten mindig velük van. Az iskolában megszerzett tudás akkor térül meg, ha lelki alázat és szeretet is párosul hozzá, emelte ki a lelki vezető. Kocsis Aliz, az iskola igazgatója szintén fontos tanácsokkal látta el a végzős tanulókat és megköszönte a szülőknek a bizalmat, amiért ezt az iskolát választották, illetve az osztályfőnököknek az áldozatos munkát, amivel a gyermekeket fogadták és kalauzolták.

Szöveg: Tőtős Tímea/Szatmári Friss Újság alapján
Fotó: Anziksz.com


Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, Szatmárnémeti

Május 25-én délelőtt a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum végzősei megkoszorúzták Hám János szobrát, majd a szatmárnémeti Székesegyházba vonultak. Az ünnepség nyitóeseménye a zászlóátadás és szalagtűzés volt. A leköszönő tizenkettedikes osztályok képviselői, Dobos Abigél és Pop Dávid átadták az iskola jelképét a tizenegyedikes évfolyam diákjainak, Hauler Viviennek és Sopronyi Balázsnak, majd feltűzték a ballagó osztályok szalagjait a zászlórúdra.

A szentmise után többen köszöntő beszédet mondtak, gratuláltak a végzősöknek, biztatták őket az előttük álló hosszú útra és hangsúlyozták, mekkora kincs, hogy lelkileg felkészülten, a keresztény értékrenddel felvértezve kezdhetik meg utukat a nagybetűs életbe.

A XI. osztályos diákok nevében beszédet mondott Mekker Vivien diáktanácselnök, majd Szejke Dóra XII. B. osztályos tanuló ragadta magához a mikrofont, hogy bátorítsa társait. Beszédében azt hangsúlyozta ki, hogy talán még fel sem fogják a sorok között ülő diákok, mire is jó az a rengeteg tudás és tapasztalás, amit az évek során megszereztek. Háláját fejezte ki a támogatásért, az óvásért, amit az intézménytől és a közösségtől kaptak, hozzátéve, büszkén léphetnek majd tovább, hiszen olyan értékekkel gazdagodtak, amelyek jó útra vezetik majd őket az életben.


Ádámkó István Csaba, az intézmény igazgatója szintén meleg szavakat intézett a felnőtt élet kapujában toporgó diákokhoz. „Néhány órával ezelőtt az utolsó órán elérzékenyülve így fogalmaztatok: „Az iskola falai között nőttünk fel, nagyon sok mindent kaptunk az iskolai közösségtől, ez volt a második otthonunk.” Valóban szemünk láttára növekedtetek, nőttetek fel, miközben igyekeztünk négy, nyolc, vagy netán tizenkét esztendőn keresztül formálni személyiségeteket. Nagyon fontosnak tartom kihangsúlyozni számotokra, hogy soha ne feledjétek, honnan jöttetek, szülőföldetekhez és anyanyelvetekhez mindig, mindenhol, minden körülmény közepette ragaszkodjatok: szeressétek, ápoljátok, gondozzátok édes anyanyelvünket és majd szülőkként adjátok tovább gyermekeiteknek” – mondta.


Díjazták a legjobban teljesítő diákokat. Ebben az évben évfolyamelső Daniel Szilárd XII. B osztályos diák lett, aki 10,00-es tanulmányi átlagot ért el a középiskolai évek során.

Forrás: Oszkó Viktória/szatmar.ro alapján