Nyolcadik egyházmegyei családtalálkozó Nagyváradon

0
1263

Szeretni tudók és szerethetőek vagyunk – hangsúlyozta Böcskei László megyés püspök a VIII. alkalommal megszervezett Egyházmegyei Családtalálkozón, melyet 2018. május 12-én, szombaton szerveztek.

Tartalmas és szép emlékekkel gazdagodhattak azok a családok, akik részt vettek a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által szervezett VIII. Egyházmegyei Családtalálkozón. A szervezők mindenkire gondoltak: amíg a szülők előadást hallgattak, vagy műhelymunkán, illetve pár-beszélgetéseken vettek részt, addig a Szent László Óvoda óvónői és segítői biztosítottak a gyermekek számára külön foglalkozásokat a Kanonok soron.

A nyitóünnepséget a Püspöki Palota dísztermében tartották, ahol Böcskei László megyés püspök üdvözölt mindenkit, és köszönetet mondott a megjelenteknek azért, hogy arra gondoltak: megosztják tapasztalataikat és egymást gazdagítják, erősítik. Felidézte, hogy néhány napja ünnepeltük az áldozócsütörtököt, és ilyen összefüggésben szerinte nem csupán egy távozásról és célba érésről van szó azáltal, hogy az Úr felemelkedett a Mennybe, hanem egy küldetésről is, melyet nem csak az ezzel megbízott apostolok kell teljesítsenek, hanem a keresztény családok is az egyházban, a közösségben, a társadalomban. A főpásztor ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy számos új arcot is lát, és azt kívánta: hozzon új lendületet minden család életében a találkozó, hogy törekvéseiket meg tudják valósítani, tovább erősödjenek és másokat is erősíteni tudjanak.

A meghívott vendégeket, vagyis a Budaörsről érkezett Varga-tanárházaspárt Kovács F. Zsolt, a püspökség irodaigazgatója mutatta be. Mint elhangzott, úgymond akadémiai szinten is gyakorolják a házasságot, hiszen a Schönstatt-mozgalomban ezzel kapcsolatos tanácsaikat, meglátásaikat osztják meg másokkal.

A hét lánygyermekes Varga Erika és Károly „Abban maradtunk, hogy hűek maradunk” címmel bontakoztatták ki meglátásaikat a házastársak közti beszélgetések kultúrájáról, a hétköznapokban óhatatlanul felmerülő konfliktusok kezeléséről, arról, hogy a jó házasság nem szerencse kérdése, hanem szívvel végzett megfeszített munka gyümölcse. Tolsztoj főhősnőjét, Anna Kareninát parafrazálva hangsúlyozták: a boldogtalan családok mind hasonlóan vergődnek a a bűnösségben, míg a boldog családok rátalálnak az irgalomra. Végül arra kérték a párokat: elmélkedjenek el azon, melyek azok a dolgok, amiket természetesnek vesznek, holott igazából hálával tartoznak ezekért a társuknak, illetve készítsenek „korona-litániát” a párjuk jó tulajdonságairól.

Déli órában a feleségek és a férjek külön-külön műelyfoglalkozásokon vettek részt: míg a hölgyek éneket tanultak és levelet írtak férjeiknek, addig a férfiak képkeretet készítettek, amelybe az otthonról hozott képeket helyezték bele. A hölgyek kórusban előadott énekükkel ajándékozták meg a férfiakat, míg utóbbiak a saját kezüleg elkészített képkeretet adták át ajándékul feleségeiknek.

Az érdekes, tanulságos és mozgalmas programok után délután szentmisével zárult a rendezvény, a Székesegyházban, melynek megható mozzanata volt, amikor a párok az őket ábrázoló fényképeket elhelyezték a főoltár elé. Prédikációjában Böcskei László megyés püspök azt emelte ki: sohase értékeljük le saját magunkat mint férj, feleség, apa vagy anya, hiszen valamennyien Isten csodálatos tervének részei vagyunk, alkalmasak arra, hogy szeressünk és szeretve legyünk. Ugyanakkor pedig a családi élet nem önmagunk feladását jelenti, hanem azt, hogy a megtalált kincs kedvéért új irányt adunk az életünknek, mely kimeríthetetlen öröm és boldogság forrása számunkra, hiszen az igazgyöngy sohasem veszíti el az értékét.

A szentmise végén, a házaspárok emléklapokat vehettek át a főpásztortól.

Még több kép ITT.

Forrás: hirek.varad.org

MEGOSZTÁS