Tízéves a londoni Szent István-ház

Püspöki misével és koncerttel ünnepelt az angliai magyar közösség

0
1656

Tízéves az angliai magyarok egyik legnagyobb központja, a londoni Szent István-ház. A jubileumi ünnepséget április 15-én tartották, ennek keretében Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be hálaadó szentmisét.

A Szent János evangélista plébániatemplomban tartott szentmisén koncelebrált Paul McAleenen, a westminsteri érsekség segédpüspöke – aki közvetítette Vincent Nichols angol bíboros áldását –, valamint Gerard Quinn esperes, a templom plébánosa.

Az Egyesült Királyságban élő magyarok – közadakozás révén – már az ötvenes évek elején létrehozták saját közösségi házukat London Notting Hill nevű városrészében. Az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete (ARKME) – amelyet 1954-ben alapítottak a kommunizmus elől elmenekült magyar emigránsok – által megvásárolt, Mindszenty József hercegprímásról elnevezett ház komoly szerepet játszott az angliai magyarok életében. Az egyre nagyobb létszámú diaszpóra azonban idővel „kinőtte” az épületet, és mind szükségesebbé vált egy nagyobb rendezvényekre is alkalmas székház megvásárlása.

A nyugat-londoni Ealingben található, háromszintes, 950 négyzetméteres Szent István-ház ma az egyik legnagyobb „magyar tér” Angliában. Az épületet, mely korábban iskolaként működött, 2007 márciusában vette meg az ARKME. A ház – átfogó felújítást követően – 2008 áprilisában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az épületben többek között könyvtárt, kápolnát és egy közel 300 négyzetméteres – ünnepi misék, bálok, filmvetítések megtartására is alkalmas – közösségi teret alakítottak ki. A munkálatokat magyar kivitelezőkkel végeztették. Jelenleg háromtagú személyzet gondoskodik – nagyobb rendezvények esetén önkéntesek bevonásával – a vendéglátással, programszervezéssel és a napi ügyvitellel kapcsolatos feladatok ellátásáról. Az itt megrendezett programok ma már meghatározó eseményei a londoni magyarok életének.

Cserháti Ferenc püspök, aki tíz évvel ezelőtt jelen volt a ház átadásán és megáldásán, idén április 15-én mondott szentbeszédében emlékeztetett: a Szent István-ház mindig azt az egységet hirdeti, amely létrejön Isten és magyar gyermekei között. Az egyesület és az angliai magyar római katolikus főlelkészség fővédőszentjei: Szűz Mária, a magyarok nagyasszonya és Szent István király, ők mint mennyei híd összekötik Istennel az Magyarországtól távol élő magyar gyermekeit.

A szentmise után fogadást tartottak az angliai magyar diaszpóra tagjai számára. A megemlékezést és az ünnepséget Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közös koncertje zárta.

(Fotó: Horváth Ádám/Magyar Kurír)

* * *

Szent István-házban szinte mindennap találhatnak maguknak valamilyen programot az angliai magyarok. A legnagyobb létszámban a jeles napokhoz, időszakokhoz kapcsolódó események mozgatják meg a helyi magyar közösséget. Az ARKME évente hét nagyobb rendezvényt szervez a Szent István-házban:
• szeptember első hétvégéjén a Szent István-napot, a hó végén szüreti bált;
• novemberben disznótoros lakomát;
• decemberben gyerekeknek szóló – Mikulás-járással egybekötött – karácsonyi vásárt;
• a nagyböjti időszak előtt farsangi bált;
• tavasszal húsvéti locsoló, illetve pünkösdi bált.

A rendezvényekre a kiemelt érdeklődés miatt általában csak előjegyzéssel lehet bejutni, s a jegyek már hetekkel-hónapokkal korábban elkelnek. A vendégek között szinte minden korcsoport megtalálható, a Kárpát-medence legkülönbözőbb régióiból, ami megmutatja a londoni magyar diaszpóra sokszínűségét.

A nagyobb éves események között szerepelnek a nemzeti ünnepek alkalmából szervezett programok is: a Szent István-ház több alkalommal is otthont adott a londoni magyarok március 15-i, illetve október 23-i ünnepségeinek, amelyeket az esetek többségében a legnagyobb angliai magyar szervezet, a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (MAOSZ) rendez, többnyire vezető politikusok, diplomaták és neves művészek részvételével.

E jelentősebb rendezvények mellett az intézmény kisebb programokat is kínál a Londonban és környékén élő magyaroknak. Valójában ezek a hetente, havonta megrendezett, kisközösségeknek szóló összejövetelek teszik ki a  programok döntő hányadát:

• már több éve itt tartja próbáit a Szent István-ház hivatalos táncegyüttese, a Szeredás néptánccsoport, amelynek tagjai a saját szervezésű rendezvények mellett egyéb londoni eseményeken is népszerűsítik a magyar néptáncot és népzenét;
• közel tízéves múltra tekint vissza a filmklub, ami a technikai felszereltségnek köszönhetően moziélményt nyújt a résztvevőknek. A vetítésre kiválasztott filmek között magyar és külföldi alkotások is szerepelnek;
• viszonylag új kezdeményezés a társasjátékklub, ahol alkalmanként más-más játékkal tehetik próbára tudásukat, ügyességüket az érdeklődők;
• a rendszeres programokat különféle rendezvények egészítik ki: komoly- és könnyűzenei koncertek, tudományos előadások, asztalitenisz-bajnokság stb.

Katolikus egyesületként az ARKME létrejöttétől fogva kiemelt figyelmet fordít a magyar nyelvű hitélet biztosítására. Az Egyesült Királyságban élő katolikus magyarok négy angliai helyszínen kéthavonta, a londoni Szent István-házban kéthetente vehetnek részt anyanyelvű misén. Az angliai magyar főlelkészség a miséken túl egyéb szentségkiszolgáltatásokat is végez: keresztelést, gyóntatást, elsőáldozást, bérmálást, a betegek kenetének kiszolgáltatását. A Szent István-házban egyre több, évente mintegy 15-20 keresztelőt tartanak. Bár a megkereszteltek számos esetben vegyes házasságokból származnak, a szertartás mindig magyarul folyik.

 

2017 májusában a Szent István-ház adott otthont a magyar diaszpóráért felelős nyugat-európai papok konferenciájának; megfordult már itt vendégként Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Jakubinyi György gyulafehérvári érsek; Udvardy György pécsi megyés püspök és több más püspök is. Az angliai magyar főlelkészség olyan, nemzetközi jelentőségű kezdeményezésekből is aktívan kivette a részét, mint a magyar származású Skóciai Szent Margit tiszteletére szervezett – középkori eredetű – éves zarándoklat újraszervezése vagy Becket Szent Tamás esztergomi csontereklyéjének ünnepélyes angliai bemutatása.

Forrás: Csicsó János főlelkész/Magyar Kurír

MEGOSZTÁS