Azon az éjszakán…

Az utolsó vacsora emlékmiséi egyházmegyéinkben

0
2025

Nagycsütörtök az Oltáriszentség alapításának ünnepe. A szentmisét fehér ruhában celebrálják, utalva az ünneplésre, az örvendezésre. Ilyenkor a feszületeket takaró lila lepleket is fehérekkel váltják fel. Az orgona hangjára felcsendül a Dicsőség a magasságban Istennek… kezdetű himnusz, s közben megkondulnak a harangok, megszólalnak a csengők, hogy utána nagyszombatig, húsvét vigíliájáig némák maradjanak. A szentmise befejeztével, csendben, mellőzve minden ceremóniát, megtörténik az oltárfosztás, amelynek során a templom oltáráról leveszik a kereszteket, gyertyatartókat, terítőket. E sajátos halotti szertartással jelképezik, hogy Jézust megfosztották ruháitól, illetve ez utalás a gyászra is. Az alábbiakban egyházmegyéink központjainak, illetve néhány közösség nagycsütörtöki szertartásairól láthatnak képösszeállítást.

Gyulafehérvári főegyházmegye

Gyulafehérvár, Szent Mihály-székesegyház

Az utolsó vacsora emlékére mutatott be szentmisét Jakubinyi György érsek március 29-én, nagycsütörtökön este a székesegyházban, a központi papsággal közösen. (Kép és szöveg: Seminarium Incarnatæ Sapientiæ/Facebook)

Kolozsvár, Szent Mihály-plébániatemplom

(Forrás: a plébánia Facebook-oldala)

Székelyudvarhely, Szent György-plébániatemplom

(Fotó: Dávid István)

Zetelaka, Szent Kereszt megtalálása-plébániatemplom

(Fotó: Sebestyén Erika)

Nagyváradi egyházmegye

Nagyvárad, Nagyboldogasszony-székesegyház

A nagyváradi székesegyházban az utolsó vacsora emlékére nagycsütörtökön este mutatott be szentmisét Böcskei László megyés püspök. (Kép és szöveg: Micaci Crisatian)

Szatmári egyházmegye

Halmi, Szent József-plébániatemplom

(Fotó: a plébánia Facebook-oldala)

Máramarossziget, Borromeo Szent Károly-plébániatemplom

Temesvári egyházmegye

Temesvár, Szent György-székesegyház

Martin Roos megyés püspök mutatott be szentmisét az utolsó vacsora emlékére március 29-én, nagycsütörtökön este. (Forrás: az egyházmegye Facebook-oldala)

MEGOSZTÁS