Szobrot állítanak Slachta Margit SSS-nek Budapesten

0
2506

A budapest-zuglói önkormányzat tavaly októberben írt ki országos, nyílt pályázatot a köztéri alkotás elkészítésére. Az alkotás tervezett felállítására 2018. szeptember 18-án, a szerzetes politikus születésének évfordulója alkalmával kerül sor.

A kiírót Slachta Margit életének, tevékenységének emléket állító, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri szobor elkészítése vezette. A kezdeményezéssel az önkormányzatnak az volt a szándéka, hogy a szerzetes nevét és napjainkra is példamutató életútját a köztudatba emelje. A győztes alkotást Raffay Dávid szobrászművész készítette, a második díjat Böjte-Horváth István, míg a harmadikért járó elismerést Bíró János szobrászművész vehette át. Az elismeréseket a Zuglói Civil Házban adták át a legjobb pályaművek makettjeiből és tablóképeiből megrendezett kiállítás megnyitóján, március 5-én.

A szoborterveket méltató Fecske Orsolya szociális testvér, festőművész szerint a szobor mellett elhaladók elgondolkodhatnak majd azon, elkerülik, mellé állnak vagy nyomába szegődnek a tanúságtevő szerzetesnőnek.

A szoborterveket bemutató kiállítást a Budapesten járók március 26-áig látogathatják a Zuglói Civil Házban (Csertő park 12 szám).

Szöveg: Esztergomi érsekség
Kép: Zugló/Facebook