Gyászmise a kommunizmusellenes ozsdolai betyárokért

0
2132
(Fotó: Iochom István)
A kilencven esztendővel ezelőtt, 1928-ban született Pusztai Ferenc, Dézsi Dénes és Máthé György (Jeges) emlékére Bartos Károly plébános engesztelő és emlékező gyászmisét celebrált pénteken este a kézdisárfalvi Nagyboldog­asszony római katolikus kápolnában. A megemlékezést, akárcsak az előző években, ezúttal is Szabó Ottó helybeli fafaragó kezdeményezte.
A három, kommunizmus elleni harcos tisztelői 1989 óta kilencedik alkalommal emlékeztek meg Ozsdola és a Kászonok hős fiairól. Bartos Károly plébános bejelentette: hármukért ajánlja fel a szentmisét, akik fegyverrel a kezükben hősiesen helytálltak a vörös terrorral szemben.
„Ez a három ember szembefordult az igazságtalan világgal, amit akárhogy nézünk, Isten szemében hőstett, mert őszintén szólva a mai világban eléggé gyávák vagyunk. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy az életét védje. Ők igazából nem is akartak gyilkolni, csak akkor öltek, amikor őket is meg akarták gyilkolni. A felebaráti szeretet is élt bennük, segítették a szegényeket, akiknek nem volt fájuk, azoknak beszerezték” – hangsúlyozta a plébános.
A szentmise után a jelenlevők a művelődési otthonba vonultak, ahol a megemlékezés állófogadással és kötetlen beszélgetéssel ért véget.
Iochom István/Háromszék
MEGOSZTÁS