Romániai fiatalok jártak a pápánál

0
1421
(Fotó: Vatikáni Rádió)

A Szentszék sajtóterme hétfőn tette közzé annak a beszélgetésnek a tartalmát, amelyet Ferenc pápa január 4-én folytatott a Vatikánban mintegy harminc román fiatallal, akik egy Don Giussani lelkiségéhez köthető olasz–román (FDP) társulat gondozottjai. Kezdetben egy bukarest-külvárosi árvaház lakóival foglalkozott a társulat, ma pedig a társadalmi kirekesztés áldozatain igyekszik segíteni. A nehéz sorsú fiatalok hat igen komoly kérdést tettek föl a pápának, amely a szívüket nyomja. A szentatya pedig velük érezve igyekezett válaszolni az olykor megválaszolhatatlanra, mindig a reményt mutatva fel nekik, gyöngéden és szeretettel.

Az esendő anya, aki nem eltaszítja gyermekét

Egy huszonéves fiatal azt kérdezte a pápától: Miért nem fogad el engem az anyukám? Árvaházba adott, és 21 évesen találtam meg újra, de nem jól bánt velem, ezért elmentem tőle. A szentatya elárulta, hogy a kérdés megríkatta, majd azt válaszolta: a hiba nem a felnőttekben van, hanem törékenységükben. Ez pedig a nyomorból, a sok társadalmi igazságtalanságból ered, amely eltiporja a kicsiket és a szegényeket. Hozzájárul még a lelki szegénység is, amely megkeményíti a szívet és odajuttat, hogy hihetetlennek tűnő módon egy anya elhagyja a gyerekét. „Az anyukád szeret téged, csak nem tudja, hogyan fejezze ki – fordult a fiatalhoz Ferenc pápa. – Nem tudja, hogyan, mert az élet kemény, igazságtalan. Megígérem, hogy imádkozni fogok, hogy egy nap kimutathassa neked ezt a szeretetet. Ne kételkedj, remélj!”

Fájdalmatokba Isten elhozza a gyógyulás ölelését

A pápa a gyenge, esendő felnőttekről beszél azoknak is, akik azt kérdezik, miért csak az egészséges gyerekeket szeretik, a beteg vagy problémás gyerekeket miért nem? „Nem kaptak segítséget, nem volt mellettük egy barát, aki erőt önthetett volna beléjük, hogy legyőzzék ezt a gyengeséget. Ne okold az életet, amiért esendő szülőket adott neked, te pedig nem vagy ilyen gyenge, hanem mondj köszönetet Istennek, amiért segíthetsz szüleid gyengeségén” – válaszolta a pápa.

Vannak kérdések, amelyekre csak Isten tudja a választ

Sok megválaszolhatatlan kérdés is van azonban, mint azé a fiatalé, aki azt kérdi: miért jutott nekik ez a sors osztályrészül? „Mi csak nézhetjük, érezhetjük, szenvedhetünk és sírhatunk, de a választ egyedül Isten adhatja meg. Ezt mondja Jézus is a tanítványainak, akik megkérdik, kinek a hibája, ha egy gyerek vakon születik? Hogy így megmutatkozzon benne Isten dicsősége. Tehát Isten ebben a sok nehéz helyzetben, amelyben kiskorunk óta találhatjuk magunkat, meg akar gyógyítani. Ti ezt megtapasztaltátok. A miért egy találkozás, ami meggyógyít a fájdalomból, a betegségből, a szenvedésből és megadja a gyógyulás ölelését. De ez a miért a továbbiakért van, az elején nem lehet tudni.”

Isten azt akarja, hogy mindannyian a mennyországba kerüljünk

Miért menjünk templomba, ha aztán onnan kijőve hibázunk, bűnöket követünk el, mint ahogy mi gyakran veszekszünk a barátainkkal? – kérdezte az egyik fiatal a pápát. „A templomban Isten elé helyezzük magunkat, úgy, ahogy vagyunk, szépítgetés nélkül. Amikor belépünk a templomba, mondjuk ezt: »Itt vagyok, Uram. Te szeretsz engem, és én bűnös vagyok. Könyörülj rajtunk.« Jézus azt mondja, ha így teszünk, bűneink megbocsáttatnak, és úgy mehetünk haza. Nem maradunk ugyanolyanok, »meg leszünk dolgozva«”. Isten dolgozik a szívünkön, szeretete lép önzésünk helyébe.

„Tavaly meghalt a barátom. Bejut a mennyországba? Mert egy ortodox pap azt mondta, hogy bűnösen halt meg.” Erre a kérdésre Ferenc pápa így válaszolt: „Isten mindenkit el akar vinni a mennyországba. Mindig úton van, hogy meglelje az eltévedt bárányt, nem ijed meg, amikor ránk talál, akkor sem, ha éppen nagyon gyengék vagyunk, beszennyez minket a bűn, ha minden és mindenki elhagyott minket. Ő átölel és megcsókol.”

Jézus családjában senki sincs egyedül

Végül a pápa megvigasztalja azt az édesanyát, aki egyedül érzi magát és nem tudja, jól tette-e, hogy nevelőszülőkhöz adta a gyermekét, bár gyakran találkoznak.  „A nevelőszülőkhöz adás nehéz helyzetekben segíthet. Azt tanácsolom neked, hogy ne zárkózz be, keresd a keresztény közösség társaságát. Jézus eljött, hogy egy új családot hozzon létre, az ő családját, ahol senki sincs egyedül, mindannyian egymás testvérei vagyunk.  Ugyanannak az égi Atyának és a Szűzanyának a gyermekei, akit Jézus adott nekünk.”

(gá)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS