Melyik a világ legnagyobb keresztény temploma?

0
3071
(Fotó: Felix Krohn/Wikipedia.org)

A Guinness-rekordok Könyve szerint az Elefántcsontpart fővárosában, Yamoussoukróban található Miasszonyunk, a Béke Királynője bazilika – megelőzve a vatikáni Szent Péter-bazilikát – a világ legnagyobb keresztény temploma. Az afrikai székesegyházat 1990-ben II. János Pál pápa szentelte fel.

A Guinness-rekordok Könyvében szereplő adat azonban csak akkor igaz, ha az épület alapterületébe a hozzá kapcsolódó kápolnákat és kiszolgáló létesítményeket is beleszámoljuk. Az egész komplexum, amely magában foglalja a plébániát, az oszlopsort és a nyitott kápolnákat, valamint az egyházi személyek elszállásolására szolgáló villát is, harmincezer négyzetméter. Szigorúan véve maga a templom területe azonban csak 7989 négyzetméter, és körülbelül tizennyolcezer hívő befogadására alkalmas.

(Fotó: Kalipedia.com)

Ez eltörpülni látszik a Szent Péter-bazilika 15 160 négyzetmétere és csaknem hatvanezer fős befogadóképessége mellett. Bár tény: ha az épület egészének alapterületét nézzük, a vatikáni bazilika „csak” 21 095 négyzetméter.

A Miasszonyunk, a Béke Királynője bazilika alapkövét II. János Pál pápa tette le 1985. augusztus 10-én, majd 1990. szeptember 10-én ő szentelte fel a yamoussoukrói főtemplomot. Félix Houphouët-Boigny, a független Elefántcsontpart első elnöke rendelte el az építkezést, de a gazdasági nehézségekkel küzdő országban a rendkívül drága beruházás megítélése visszás volt. A pápa csak úgy egyezett bele abba, hogy felszenteli a templomot, ha egy kórházat is építenek mellette, ami végül 2014-ben készült el.

(Fotó: Tripadvisor.co.uk)

Az elefántcsontparti bazilika építésze, a libanoni Pierre Fakhoury szeme előtt biztosan ott lebegett a Szent Péter-bazilika képe az alkotás közben. Úgy tervezte meg az épületet, hogy a kupola kicsit alacsonyabb legyen a vatikáni bazilikáénál (ami 136 méter, és a világ legmagasabb kupolája), azonban egy nagyobb keresztet helyezett el a tetején, így a yamoussoukrói főtemplom mégis magasabb lett: 158 méter.

A belső tér is sok hasonlóságot mutat a Szent Péter-bazilikával. A szentélynél elhelyezett, négy oszlopon álló baldachin nem a másolata a vatikáninak, de mindenképpen az ihlette.

Miért lett végül maga a templom sokkal kisebb, mint a Szent Péter-bazilika? Az ok meglehetősen egyszerű: Elefántcsontpart lakosságának kevesebb mint 40 százaléka keresztény, és nem egészen tizenkét százaléka katolikus; a székesegyházban végzett szertartásokon rendszerint csak néhány százan vesznek részt.

Forrás: (sza)/Magyar Kurír

MEGOSZTÁS