Ferenc pápa: Az anyanyelv védelem a gyarmatosítás ellen

0
1232
(Fotó: Vatikáni Rádió)

Az anyanyelv nemzetközi napján Ferenc pápa szavai emlékeztetnek bennünket arra, mennyire fontos az anyanyelv a gyarmatosításnak való ellenállásban, illetve a hitre nevelésben. Február 21. az anyanyelv nemzetközi napja. Az UNESCO támogatásával, ez a nap arra hivatott, hogy a nyelvi és kulturális különbségekre felhívja a figyelmet, továbbá rámutasson a többnyelvűség előnyeire.

Oltalmazzuk az anyanyelvet

Ferenc pápa pártfogolja az anyanyelvhasználatot. „Az anyanyelv bástya az ideológiai és kulturális gyarmatosítás ellen, illetve a sokféleség megszüntetésére törekvő, egyetlen, uralkodó gondolkodási mód ellen” – mondta még egyik, 2017 novemberében a Szent Márta-házban elhangzott prédikációjában. Ferenc pápa szerint az anyanyelv ismeretének hiánya lehetséges út arra, hogy a gondolat szabadságának aláaknázása érdekében a történelmi tényeket eltöröljék. A szentatya szerint minden dialektus történelmi gyökerekkel rendelkezik.

Emlékezet és dialektus

Amikor gyarmatosítókkal kerül szembe, az embert két dolog védheti meg, véli a pápa: az emlékezet és a dialektus. „Ki védelmezi az emlékezetet és a dialektust? A nők, akik erősebbek a férfiaknál” – véli a pápa. Csakis ez a női sajátos erő az, amely „képes ellenállni a kulturális és ideológiai gyarmatosításnak” – folytatta. A történelem pedig tanúsítja ezt – a Bibliától kezdve egészen az utóbbi századok európai népirtásaiig.

A hit csak anyanyelven átadható 

A hit „anyuka és apuka, nagyanyó és nagyapó nyelvén átadható” – hangzott el Ferenc pápa január hetedikei, az aznap általa megkeresztelt gyermekek szüleinek címzett homíliájában. „Ne feledjétek ezt el. A ti dolgotok, hogy a hitet átadjátok – de erre az otthonmelegű nyelvjárásokat használjátok” – tette hozzá. Az igaz hit, jelentette ki a pápa, az anya ajkáról tanulható, csakis azon a nyelven, amelyet a gyermek képes megérteni.
Bernadette Mary Reis FSP/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS