A muzulmánokkal való kapcsolatokért felelős CCEE-képviselők találkozója

0
991
(Fotó: CCEE.eu)

Hit és spiritualitás a keresztények és muzulmánok között – ezzel a témával rendezték meg az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) muzulmánokkal való kapcsolatokért felelős képviselőinek V. találkozóját, amely február 7-9. között zajlik Scutariban. „Angelo Massafra OFM, Scutari-Pult érsekének meghívására az Albániában első alkalommal megrendezett tanácskozás tanúsítja a katolikus egyház érdeklődését a kontinensen jelen levő más vallások híveivel – különösen is a muzulmán közösséggel – folytatott párbeszéd iránt és széleskörű tevékenységét e területen” – olvasható a találkozóról kiadott közleményben. „Idén a teológiai-spirituális elmélkedés és a vallásközi kapcsolatokat érintő kezdeményezések, valamint bevált gyakorlatok áttekintése kerül előtérbe.”

Albánia muzulmán többségű ország, ahol a nemzeti küldöttek az iszlámot és az iszlám-keresztény párbeszédet illető teológiai és spirituális témákat vitatnak meg. A tanácskozáson részt vesz két albániai muzulmán értelmiségi is, akik a szunnita és az Albániában nagyon fontos bektási konfraternitás képviselői: Lauren Luli szunnita imám, az albániai muzulmán közösség alelnöke és Edmond Brahimaj Kryegjyshi, a bektási közösség vezetője.

A bektásik

A bektásik egy, az iszlámon belüli szúfi iskola követői. A bektásik feladata az Oszmán Birodalomban a janicsárok szellemi-katonai nevelése és a hittérítés volt. A bektásik közé tartozott Gül Baba is, kinek a sírboltját a budapesti Rózsadombon találjuk, ahol egykor tekkéje is állt. A másik egykori magyarországi bektási tekke romjai Pécs Tettye városrészében állnak. A bektásik idővel vesztettek erejükből, az alavitákhoz közeledtek. Manapság Albániában és a nyugati albán közösségekben él tovább a hagyományuk.

A lelkipásztori kihívások

A találkozó második részében a nemzeti képviselők lelkipásztori témákkal foglalkoznak. Vincent Feroldi atya, a francia püspöki konferencia iszlám kapcsolatokért felelős nemzeti szolgálatának igazgatója bemutatja azokat a lelkipásztori kihívásokat, amelyek a vegyes-házasságokban jelen vannak, ahol egy keresztény és egy muzulmán személy köti össze életét. Claude Rault, nyugalmazott algériai püspök saját tapasztalatait osztja meg a spiritualitáson alapuló, keresztények és muzulmánok közötti vallásközi párbeszédről. Andrea Pacini atya, az Észak-Olaszországi Teológiai Fakultás tanára a találkozó végén beszédet mond az iszlám teológiai helyzetéről a kortárs keresztény gondolkodás szemszögéből.

Khaled Akasheh, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa iszlámért felelős irodavezetője felolvassa Jean-Louis Tauran bíboros, a vatikáni dikasztérium elnökének köszöntő szavait. Tájékoztatja továbbá a résztvevőket a pápai tanács tevékenységéről, Ferenc pápa egyiptomi útjáról, amelynek csúcspontja az Al-Azhar főimámjával való találkozó volt. A CCEE találkozója egy látogatással zárul a krujëi Bektási szentélybe, amely a muzulmán konfraternitás spirituális központja.

(sv)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS