A pápa megkezdte intenzív programját Chilében

0
1166
(Fotó: Franciscoenchile.cl)

Ima a „szegények püspöke” sírjánál

Ezrek üdvözölték a szentatyát az utak mentén, amerre elhaladt pápamobilján szálláshelye, az apostoli nunciatúra felé. Chilei látogatása azonnal egy programon kívüli eseménnyel kezdődött. Mielőtt a nunciatúrára ment volna, megállt a San Luis Beltran di Pudahuel plébánián, hogy imádkozzon Enrique Alvear Urrutia püspök sírjánál. 1982-ben hunyt el a főpásztor, aki a „szegények püspökeként” ismert. A társadalom legszegényebb rétege körében végzett rendkívüli tevékenységet.

A nunciatúrán

A hosszú repülőút után a szálláshelyére megérkezve a pápa örömmel válaszolt a szeretettel teli fogadtatásra az épület előtt összegyűlt hívek részéről. Áldást adott rájuk, megölelte őket, fotókat készíthettek vele és elfogadta a kis ajándékokat, amelyeket számára készítettek. Különös figyelmet fordított a gyermekekre.

Vigasz és remény a chileiek számára

Január 15-én, kedden számos program várta a szentatyát. Reggel fél 9-kor a hatóságok, a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival találkozott a La Modena palotában, amely a kormány székhelye és az elnök rezidenciája. A beszédét követően udvariassági látogatást tett a leköszönő chilei köztársasági elnöknél, Michelle Bacheletnél. Ezután délelőtt fél 11-től a szentatya szentmisét mutatott be az O’Higgins parkban a béke és az igazságosság érdekében spanyol nyelven. 600 ezer hívőt vártak a szertartásra. A park Bernardo O’Higginsről, Chile egyik alapítóatyjáról kapta a nevét. A helyszín az ország második legnagyobb parkja, amely a főváros központjában található.

Kedd délutáni pápai programok

A nap későbbi programjairól szerdai adásunkban számolunk be. Délután 4 órakor, magyar idő szerint este 8 órakor a pápa ellátogat a főváros női börtönébe, majd 5 óra után a papokkal, női és férfi szerzetesekkel és szeminaristákkal találkozik a santiagói székesegyházban. Este 6 órakor pedig a chilei püspökökkel tart megbeszélést a katedrális sekrestyéjében. Este 7 óra után, a nap utolsó programjaként magánlátogatást tesz a Szent Alberto Hurtado jezsuitának szentelt kegyhelyen, ahol a jezsuita közösség tagjaival találkozik zárt körben.

(sv)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS