A jövő a mienk!

Szatmári Caritas-projekt a fiatalok tartós munkavállalásáért

0
1632

Száz fiatal munkába állását és a munka területén való megtartását támogatja a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által gyakorlatba ültetendő projekt.

Megtalálni a személyiségünkhöz legjobban illő, de a képességeinknek, végzettségünknek és igényeinknek egyaránt megfelelő munkát, bizony nem könnyű feladat. Különösen nehéz a munkaerőpiacon való elhelyezkedés azon fiatalok számára, akik hátrányos helyzetüknél fogva eleve negatív megkülönböztetéssel indulnak.
A The Future is Ours 3 (A jövő a mienk 3) elnevezésű projekt célkitűzése, hogy száz, tizenhét és huszonöt év közötti, Szatmár megyei fiatalnak (akik közül legalább hatvan hátrányos helyzetű) nyújtson segítséget a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben.
A 2017 szeptembere és 2018 augusztusa között a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által megvalósítandó projekt finanszírozója a bécsi székhelyű Erste Alapítvány. A támogatást az Erste Alapítvány a Roma Partnerség program keretében biztosítja, a SIMPACT nemzetközi nonprofit tanácsadó és fejlesztő szervezet közreműködésével.


A projektben részt vevő fiatalok egy képzéssorozat keretében készülnek fel a munka területén való elhelyezkedésre, megismerkednek a munkaadók által támasztott követelményekkel, elsajátítják az önéletrajz és szándéknyilatkozat összeállításának módját, de azt is, hogyan készüljenek fel az állásinterjúra. Ezt követően konkrét segítséget kapnak a Caritas szakembereitől az igényeiknek és képzettségüknek egyaránt megfelelő munkahely megtalálásában. Ember Ágnes projektasszisztens véleménye szerint a munkában való megmaradás sok esetben még a munkába állásnál is nehezebb, hiszen objektív okok miatt előfordulhat, hogy a fiatal gyorsan feladja új munkahelyét. Az elhelyezkedett fiataloknak a munkában való megmaradását ezért önsegítő csoportok heti találkozója által támogatja a Caritas.
A projekt egyéves időtartama alatt összesen négy csoport számára szerveznek képzést. Az első csoport októberben indult huszonhárom jelentkezővel, melyből tizenöten jártak rendszeresen a tréningekre. A résztvevők között voltak vidékiek: erdődiek, lázáriak, szatmárudvariak és túrterebesiek, de a megyeközpontban élők is, diákok és már családot alapított fiatalok egyaránt.


Ember Ágnes úgy véli, nem helytálló az az igen elterjedt felfogás, hogy a fiatalok többsége eleve nem is akar dolgozni. Sokkal inkább arról van szó, hogy vannak reális nehézségek, amelyekkel az állást kereső fiatalok találkoznak, és ha nem kapnak segítséget, támogatást e problémák leküzdésében, a munkába állás meghiúsul. Nem könnyű önállóvá válni azoknak a fiataloknak, akik családjuk részéről nem kapnak támogatást a munkába álláshoz, akiknek környezetében nincs olyan törődő felnőtt, aki őket a jó irányba terelje. A kitartás hiánya is komoly gátló tényező lehet – állítja Ágnes –, ahogy az alacsony iskolázottsági szint – a négy- vagy nyolcosztályos végzettség, az elégtelen írni-olvasni tudás és a hiányos vagy nem létező románnyelv-tudás sem képez előnyt a munkavállalásban. Vidéki fiatalok esetében nagyobb kilátás van a városon való elhelyezkedésre, viszont a korai kezdéshez nem biztos, hogy van megfelelő ingázási lehetőség, illetve ha van is, a fiatal önerőből nem mindig tudja állni annak költségeit.

Ágnes szerint a projekt keretében és azon kívül is a Caritas szakemberei mindent megtesznek azért, hogy a munkába állást megnehezítő problémákat orvosolják. „Nem adjuk fel! Az emberből indulunk ki, konkrétan, személyre szólóan keressük a megoldást, a segítséget.” – hangsúlyozza a projektasszisztens.

Az első csoport képzése decemberben befejeződött. A tréningeken stabilan részt vett tizenöt fiatal közül öt szeretne minél hamarabb elhelyezkedni, számukra keresnek jelenleg munkahelyet a projektben érintett Caritas-szakemberek szatmári vállalatoknál, amelyeknek betanított munkásokra, takarító személyzetre vagy hasonló munkaerőre van szükségük.

Január harmadik hetében indul a második csoport, amely újabb huszonöt fiatalnak nyújt lehetőséget a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre. Az érdeklődők jelentkezését a 0261 710 464-es telefonszámon várják hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között, vagy személyesen a Caritas szatmárnémeti központi irodájának titkárságán (Lükő Béla utca 15. szám, 1. emelet), legkésőbb január 19-éig.

Kép és szöveg: Palincas Erika