A pápa Bangladesben bocsánatot kért a rohingyáktól

0
1062
(Fotó: EPA/Vatikáni Rádió)

„Nagyon kemény és óriási a tragédiátok, de mi helyet adunk nektek a szívünkben. Mindazok nevében, akik üldöztek benneteket és rosszat tettek nektek, bocsánatot kérek.” A bangladesi fővárosban Ferenc pápa ezekkel a szavakkal fordult pénteken délután a békéről tartott vallásközi találkozó végén egy csoport rohingya menekülthöz, akik Mianmarból menekültek a szomszédos muzulmán országba.

„Ezek a testvéreink is az élő Isten képmásai. Vallásotok hagyománya szerint Isten vette a vizet és sót öntött bele, vagyis az emberek lelkét. Mindannyian magunkban hordozzuk Isten sóját” – jegyezte meg a pápa. „Nagy szívetekhez fordulok, hogy képes legyen elfogadni a bocsánatot, amelyet tőletek kérünk” – tette hozzá kötetlen szavakkal a szentatya. „Továbbra is álljunk közel hozzájuk, hogy ismerjék el jogaikat. Ne zárjuk be szívünket, ne forduljunk el másik irányba. Isten jelenlétét ma úgy is hívják, hogy rohingya. Mindenki válaszoljon e kihívásra.”

Egy-két millióra tehető a Mianmarban élő muzulmán hitű rohingyák száma, akik zömmel az angol gyarmatbirodalom idején érkeztek az akkori Burmába. Minthogy nagy részük nem kapott állampolgárságot, ezért hontalannak tartják őket és mint jogfosztottak menekülni kényszerülnek.

(sv-vl)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS