A bölcsesség kultúráját kell fejleszteni!

0
1090

A szentatya hétfőn délben a pápák termében fogadta a Tel Aviv Egyetem harmincfős küldöttségét. A Tel Aviv Egyetem Izrael legjelentősebb felsőoktatási intézménye, 1953 augusztusában alapították,  30 000 hallgatója angol nyelven követheti az emberi ismeretszerzés valamennyi tudáságát.

Harmóniát kell teremteni a technikai-tudományos  és humanisztikus megközelítések között

Ferenc pápa a küldöttséghez intézett beszédében a „tudomány és a bölcsesség közös útjáról” beszélt. „A bölcsesség bibliai értelemben lehetővé teszi, hogy túllépjünk az empirikus tapasztalatokon és felfedezzek a dolgok végső értelmét. Az egyetem arra hivatott, hogy erre a bölcsességi kultúrára neveljen, amely képes harmóniát teremteni a technikai-tudományos  és humanisztikus megközelítések között, abban a meggyőződésben, hogy az igazság és a közjó kutatása végső értelemben közös és egyetlen cél.” A pápa utalt a fiatalon trónra lépő Salamon király kérésére: „Adj hát szolgádnak éber szívet, hogy meg tudja különböztetni a jót meg a rosszat. Mert hisz ki tudná másképp kormányozni ezt a te számos népedet?” (1Kir 3,9).

Új utak a mában az eljövendő nemzedék megterhelése nélkül    

„A mai világban sürgető szükség van a bölcsesség kultúrájának a fejlesztésére. Alkalmas módok kellenek olyan vezetők képzésére, akik új utakat tudnak nyitni a mostani nemzedékek számára, anélkül hogy megterhelnék az eljövendő generációkat. Erre ma különösképpen figyelmet kell fordítani, amikor gazdasági-társadalmi és nemzedékek közötti válság világában élünk.” „Meggyőződésem – hangsúlyozta a szentatya –, hogy az egyetemük képes olyan vezetőket formálni, akik figyelmesek a társadalmat érintő nagy etikai kérdésekre, továbbá védelmezik és támogatják a legsérülékenyebb testvéreinket” – majd az Úr áldását kérte a pápa a Tel Aviv Egyetem küldöttségére.

(vl)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS