Az egymillió csillag nyomában

0
1347

Oldalunk korábbi bejegyzéseiben, illetve az Eseménynaptárunkban hírt adtunk az egyházmegyei Caritas-szervezetek Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akcióinak időpontjairól, helyszíneiről. Az alábbiakban olvashatják a szerkesztőségünkbe eljuttatott összegzéseket. 

Szatmári egyházmegye: Az egymillió csillag mi vagyunk

Szatmárnémetiben a Tűzoltótoronynál lobbantak fel a szolidaritás mécsesei a fent nevezett akció keretében. Az idei év utolsó napfényes őszi délutánja sok szatmári számára maradt emlékezetes. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet pénteken, október 20-án megszervezett Egymillió csillag a szegényekért akciójára kilátogató lakosoknak ugyanis nemcsak arcát, de lelkét is beragyogta a fény.
A 17 órakor kezdődő eseményt Schönberger Jenő püspök nyitotta meg, román és magyar nyelven is szólva a résztvevőkhöz. A püspök köszönetet mondott a jelenlévőknek azért, hogy nemcsak hívő emberekként, hanem tettre kész hívekként, Isten szeretetéért vállalták, hogy részt vesznek az eseményen. Ezután Láng László Caritas-vezérigazgató intézett néhány szívhez szóló mondatot az egybegyűltekhez. „Az egymillió csillag tulajdonképpen mi vagyunk: mindazok, akik itt vagyunk” – mondta, majd hozzátette, hogy az akció üzenete át kell hassa a mindennapjainkat is. „A hétköznapi életben nézzünk szét, és ha látunk rászoruló embertársakat, akkor próbáljunk meg a magunk erejénél és lehetőségénél fogva segíteni” – ezekkel a szavakkal zárta beszédét Láng.
Schönberger Jenő meggyújtotta a szolidaritás első mécsesét, ezzel 
vette kezdetét  az esemény. Hangulatos zenei aláfestést biztosított Dula András és Bandula Andor, a Dinu Lipatti Filharmónia művészeinek gitár- és hegedűjátéka. A közösség évében az esemény közösségteremtő, közösségápoló szerepe is hangsúlyt nyert. Az akció teljes időtartama alatt Caritas-önkéntesek ízletes teával és finom pogácsával kínálták a jelenlévőket, megteremtve ezáltal a kellemes beszélgetés, együttlét feltételeit. A rendezvény helyszínén megtekinthetőek voltak az Ezüst hajjal arany korban fotópályázatra beküldött munkák, illetve  a résztvevők díjmentes látogathatták meg a Tűzoltótornyot. Nagyon sokan éltek ezzel a lehetőséggel, és fentről is megcsodálták a város és a mécsesek fényeit.
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet az ötvenkilenc önkéntes és koordinátoraik, illetve más önzetlen támogatók révén 3180 lejt, valamint 3000 forintot gyűjtött Szatmárnémetiben. Az összeggel a szervezet által nyújtott szociális szolgáltatásokat támogatják.
Kép és szöveg: Palincas Erika

Gyulafehérvári egyházmegye: Fénylő csillagaink száma

A Gyulafehérvári Caritas célkitűzéseiből adódóan hangsúlyt fektet arra, hogy a mindennapi, a szegénységet, szociális-egészségügyi problémákat enyhítő programjai mellett az Egymillió csillag…-hoz hasonló rendezvényekkel is felhívja az emberek figyelmét a nehezebb körülmények között élő embertársainkra. A gyulafehérvári egyházmegyében több helyszínen is zajlott „csillaggyújtási” akció. A szavak helyett beszéljenek a számok: 2017-ben 4700-an vettek részt akciónkban, és eddig összesen 41 095 lejt adományoztak.  Parajdon 2381 lejt adott össze 168 résztvevő (első alkalommal szerveztünk itt), Petrozsényben 2603 lejt 300 résztvevő, Marosszentgyörgyön 1605 lejt 230 résztvevő, Marosvásárhelyen 8115 lejt 750 résztvevő, Erdőszentgyörgyön 708 lejt 113 résztvevő, Szovátán 3007 lejt 400 résztvevő, Székelyudvarhely 3888 lejt 519 résztvevő, Székelykeresztúron 2769 lejt 250 résztvevő, Csíkszeredában 4416 lejt 483 résztvevő, Karcfalván 920 lejt 110 résztvevő, Gyergyószentmiklóson 1698 lejt 250 résztvevő, Gyergyóalfalun 2050 lejt 350 résztvevő, Sepsiszentgyörgyön 1655 lejt 250 résztvevő, Kézdivásárhelyen 646 lejt 35 résztvevő, Bereckben 1329 lej 200 résztvevő, Gyergyóditrón 901 lejt 100 résztvevő, Gyergyóremetén 1103 lejt 100 résztvevő, Maroshévízen 1180 lejt 120 résztvevő.
Kép és szöveg: Gyulafehérvári Caritas/Facebook

Nagyváradi egyházmegye: A fény gyarapítása

A szegénység elleni küzdelem világnapján, 2017. október 17-én, kedden gyertyagyújtással hívták fel a figyelmet a kevésbé szerencsés sorsú emberekre Nagyvárad főterén a római katolikus és görögkatolikus Caritas-szervezetek, az immár hagyományossá vált Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű rendezvény keretében. A segélyszervezetek önkéntesei a a rendezvény megkezdése előtt kirakták mécsesekből a katolikus Caritas jelét, a lángoló keresztet. Ehhez az ábrához tehettek hozzá egy-egy mécsest mindazok, akik jelen voltak az eseményen, fokozatosan tovább bővítve a fény körét. A rendezvény keretében a Caritas Catolica önkéntesei ingyenteát osztottak a résztvevőknek.  Az esemény nyitásaként Böcskei László római katolikus és Virgil Bercea görögkatolikus püspökök áldották meg az együttérzés mécseseit, majd szentírási részek felolvasása következett két nyelven. Az ünnepi beszédek után a Caritas-szervezetek önkéntes énekesei gyönyörködtették meg a közönséget.
Szöveg: Szombati Gille Tamás/Hírek.Várad.org alapján
Kép: Caritas Catolica/Facebook