Öröm a Jézussal való együttlét

0
1498

Megteltek az ülőhelyek a székelyudvarhelyi Rákóczi Centerben október 14-én, szombaton az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Megújulás tizennegyedik találkozóján. A székelyudvarhelyi találkozóra közel ezren érkeztek a Kis Szent Teréz-plébánián működő Forrás közösség meghívására. Az évente megrendezett találkozó idén kiemelkedő szerepet kapott, hiszen a katolikus karizmatikus megújulás idén ötvenedik jubileumát ünnepli, Erdélyben több mint három évtizede van jelen.

A Kis Szent Teréz-plébánián működő, idén ugyancsak fennállási jubileumot (húszéves) ünneplő Forrás közösség meghívására a székelyudvarhelyi találkozóra számtalan erdélyi kis régióból jöttek meghívottak. Csíkszékről, Gyergyószékről, Háromszékről, Brassóból és környékéről, Bákóból, Szatmárnémetiből, Nagyváradról, továbbá Kolozsvárról és környékéről, Marosvásárhelyről és környékéről, Korondról, Parajdról, Szovátáról, Oroszhegyből, Székelyszentkirályról, Székelyvarságról, Máréfalváról, Zetelakáról, Szentegyházáról, Lövétéről, valamint Székelyudvarhelyről és más környező településekről érkeztek a mozgalom közösségeinek tagjai és vendégeik. A reggel kilenckor kezdődő eseményen a házigazdák és Gálfi Árpád polgármester köszöntőjét követően az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Közösség születését, a kezdeteket Bereczki Béla, a szervezet közép-erdélyi vezetője mutatta be.

A dicsőítést követően az Angliából ideutazó, meghívott előadó, Michelle Moran evangelizátor, számos könyv szerzője, az ICCRS volt elnöke, akit XVI. Benedek pápa, majd Ferenc pápa is a Világiak Pápai Tanácsának tagjai közé választott, az ötven évvel ezelőtt elindult katolikus megújulás kezdeteiről beszélt a hallgatóságnak. Michelle Moran azt is elmondta, hogy a szervezet alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából idén pünkösdkor a karizmatikus megújulás vezetőit és a szervezet több tízezer tagját Ferenc pápa meghívta Rómába, ahol megerősítette a tényt, hogy a katolikus egyház teljes mértékben elfogadja, és saját részeként kezeli a mozgalmat. Délután fiatal karizmatikus szervezetek képviselői zenei programjaival és tanúságtevéseivel, majd újabb dicsőítéssel és szentségimádással folytatódott a program, majd az esemény záróakkordjaként 18 órától Tamás József püspök koncelebrált paptestvéreivel együtt szentmisét. A mise szónoka, Fülöp László miklósvári plébános a kánai menyegző példájára a Jézussal való együttlétről, a szórakozásról, a vidámságról beszélt. Elmondta, a keresztényeknek nem tilos a szórakozás és a mulatság. A vidámság, a mulatság, a bor élvezete Jézus példája szerint megengedett és olykor kívánatos is. Megköszönte Istennek, hogy nemcsak a bűnbánat idején irgalmas hozzánk, hanem velünk van vidám, örömteli pillanatainkban is. A találkozót az erdélyi Mária Rádió közvetítette.

Z. Nagy István