Horvát elnöki látogatás a Bánátban

0
2253
Kolinda Grabar-Kitarović Temesvárra, a Bánáti-hegyvidékre és Krassóvárra látogat.

Hivatalos romániai látogatása során ma reggel a Horvát Köztársaság elnöke, Kolinda Grabar-Kitarović ellátogatott a temesvári Szent György-székesegyházba. Az egyházmegye központjában Nikola Lauš kanonok, gazdasági igazgató fogadta.

A horvát állam fejét a templomban orgonaszó fogadta, egy horvát egyházi énekkel köszöntötték. Néhány perces imát követően bemutatták az elnöknek a dómot, az egyházmegye területén élő nemzetiségeket és anyanyelvhasználatot is ismertetve.

Ezt követően a magas rangú vendégeket a püspöki rezidencián fogadta Martin Roos püspök Johann Dirschl vikárius és Nikola Lauš kanonok társaságában.  A találkozón a püspök bemutatta az egyházmegye területén élő horvát (krasován) közösséget, illetve e kisebbség köréből származó római katolikus papokat. Martin Roos ugyanakkor kifejezte abbéli örömét, hogy a temesvári Nyugati Egyetemen horvát tanszéket nyitottak, amely véleménye szerint nagyban hozzájárul a bánáti horvátok nyelvi és kulturális identitásépítéshez, illetve az önazonosság megőrzéséhez is.


A horvát elnök kifejtette, a krasovánok kulturális és vallási szokásainak megőrzésében az  egyháznak rendkívüli szerepe van.
Az elkövetkezőkben a horvát államfő római katolikus vallású krasován közösségeket látogat meg a Bánáti-hegyvidéken, Resicabánya és Krassóvár (Carașova) környékén.

Szöveg: Temesvári egyházmegye; fordította: Dénes Gabriella
Fotó: Claudiu Călin