Kiállítás az evangéliumi üzenet időszerűségéről

0
2146
Sabău-Trifu Cristina a kiállítás rendezése közben

Kolozsváron szeptember 16-án nyílik meg az Üzenet a szakrálisból című képzőművészeti kiállítás. A kurátorral, Sabău-Trifu Cristinával ennek apropóján készítettünk rövid beszélgetést.

Hogyan kerültél kapcsolatba az Ars Sacra Fesztivállal?

Hallottam róla, és mivel azt hittem, ez egy magyarországi rendezvény, a tavaly a fesztivál keretében két művésztársammal együtt Budapesten, a józsefvárosi plébánia közösségi termében kiállítással voltunk jelen. Miután a kiállítás már összeállt, Dragonits Márta főszervezővel beszélgetve értettem meg, hogy az Ars Sacra Fesztivál korántsem egy fővárosi esemény kíván lenni, hanem egy összmagyar rendezvény, tisztelgés a szent művészet jegyében az Úr előtt, és be szeretnének kapcsolni minden, ilyen ihletettségben alkotó művészt. Amikor ezt megértettem, elhatároztam és javasoltam Dragonits Mártának, hogy ezt itthon is  megszervezem, mégpedig Erdély kulturális fővárosában, ahol magam is a képzőművészeti egyetemet végeztem, s ahol 22 évig éltem, alkottam és művészeket ismerek, akik szintén a transzcendenstől megihletve alkotnak.

Bocskai Vince alkotásai is megtekinthetőek lesznek.

Hogyan ment a szervezés?

Miután a gondolat tetté érett, elsősorban a művészetet és a művészeket mindig is pártoló egyházzal, annak képviselőjével, a Szent Mihály-plébánia főesperes-plébánosával, Kovács Sándorral vettem fel a  kapcsolatot. Ő nagyon jó néven vette az ötletet, és támogatásáról biztosított. Ezután egy pár művésztárssal egyeztettem az ötletről, majd megszólítottam azokat a művészeket, akikről tudom, hogy a vallásos témától nem idegenkednek. Volt, aki nagyon lelkes volt, másokat is ajánlott, ennek alapján reméltem, hogy nagyon komoly kiállítást sikerül kialakítani. Majd azt kellett megszervezni, hogy Kolozsváron legyen aki átvegye a művészek által bevitt vagy beküldött alkotásokat: ezt a Szent Mihály Nőszövetség vállalta fel. A kiállítás képét én alakítom ki, csoportosítom a képeket, szobrokat.

Az alkotó elhelyezi munkáját.

Miért Üzenet a szakrálisból a kiállítás címe? Mit akarsz ezzel üzenni a kolozsvári közönségnek?

A művészettörténet tanúskodik arról, hogy a szakrális témák végigkísérték az emberiséget, és a kereszténység által identitást biztosítottak az európai alkotásoknak, mély tartalmú üzenetet hordoznak, amely most is aktuális annak ellenére, hogy a mai európai ember nemigen figyel fel rá. Ennek ellenére most is a keresztény alkotónak küldetése, hogy tudatos tevékenységgel a szakrális alkotásokon keresztül jelezze, az evangéliumi igazság időszerű és kimeríthetetlen, üzenetben gazdag.