Mianmarba és Bangladesbe utazik a pápa

0
1550

„Az érintett országok államfőinek és püspökeinek meghívását elfogadva, Ferenc pápa idén Mianmarba és Bangladesbe is látogatást tesz. Az apostoli útra Mianmarban november 27–30. között kerül sor, amelynek állomásai Yangon és Nay Pyi Taw városok. Ezt követően a szentatya Dakkába, Bangladesbe utazik, ahol a látogatás november 30. és december 2. között kerül sorra. Az út programját később teszik közzé” – jelentette be a hírt Greg Burke, a Szentszék sajtótermének igazgatója augusztus 28-án.

Mianmar

A mianmari látogatás logója szív alakú, amely arra utal, hogy a szeretet közös érték a keresztények és a buddhisták számára. A szívet formázó színek egyik oldalon a sárga, zöld, piros, ezek a mianmari zászló, a másik oldalon a sárga és a fehér, amelyek a vatikáni zászló színei. A szívben Ferenc pápa egy fehér galambbal látható, mellette pedig az ázsiai ország körvonala a szivárvány színeivel, amelyek a számos nyelvet, dialektust és kultúrát képviselő etnikai csoportok jelenlétét tükrözik. Nyolc nagyobb törzs és 135 etnikai csoport él az országban. Az apostoli látogatás mottója: „Szeretet és béke” a szív forma felett látható.
Mianmar (korábban Burma) 1948-ban  függetlenedett az Egyesült Királyságtól, lakossága 51 millió, amelynek 89%-a buddhista, 4%-a keresztény és 4%-a muzulmán. Május 4-én Ferenc pápa magánlátogatáson fogadta a Vatikánban Aung Szan Szu Kji Nobel-békedíjas politikust, aki államtanácsosként Mianmar kormányfője. Ezt követően jelentették be, hogy közös megegyezés alapján diplomáciai kapcsolatokat hoz létre a Szentszék és a Mianmari Államszövetség Köztársasága.

Banglades

A bangladesi pápai látogatás logója egy galambot formáz a Vatikán és az ázsiai ország (vörös, zöld, sárga) zászlójának színeivel. A feliratok kék színe a békét és a bangladesi folyók tiszta vízét jelképezi. A galamb alakzaton belül egy lótuszvirág és azon egy kereszt látható. A lótuszvirág Banglades nemzeti virága. A kereszt Krisztus jelenlétét és Isten emberiség iránti szeretetét jelképezi. A madár és a virág egyben a Földanya, közös otthonunk szimbóluma is. A pápai út mottója: „Harmónia és béke”. Ezt akarja előmozdítani a különböző etnikumú és vallású emberek között, akik az Indiával és Mianmarral határos országban élnek.
Banglades 1971-ben hirdette ki függetlenségét Pakisztántól. A Föld egyik legsűrűbben lakott és egyik legnépesebb országa. A Szentszék az elsők között ismerte el az országot. A lakossága közel 170 millió, ennek 88%-a muzulmán, nagyrészt szunnita, 9%-a hindu, 1%-a keresztény, nagyrészt katolikus és 1%-a buddhista. Az iszlám az államvallás.

(sv)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS