Dialektusdokumentáló hangzó Biblia készült

0
1551
Képünk illusztráció (Forrás: Worldviewweekend.com)

Benyik György, a korábban a szegedi kézírásos Biblia-másolást is kezdeményező teológus csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen, a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón elmondta, sokféle hangzó Biblia van, de ez az egyetlen, amely dokumentálja a mai magyar nyelvhasználat sokszínűségét. Az önkéntesek háromperces szövegrészleteket olvastak fel a Biblia újszövetségi részéből Szegeden, Szatymazon, Nyíregyházán, Nagykanizsán, Csíksomlyón, Csíkszeredán, Gyulafehérváron, Kolozsváron, Szabadkán, Pozsonyban és Komáromban. Benyik György bejelentette a kezdeményezés folytatását: 2020-ra elkészítenék a szétszórtan élő magyarok hangzó Bibliáját. A Szentírás ószövetségi részét öt kontinens magyar közösségeinek tagjai olvasnák fel.
A már elkészült hanganyag mindenki számára hozzáférhető a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány honlapján (www.sznbk1988.hu). A CD megjelenésének apropója, hogy augusztus 28-án kezdődik a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia, amelynek központi témája Szent Pál római levelének értelmezése. A nyugati és keleti teológusok részvételével tartandó tanácskozásra a hazai és a közép-európai szakemberek mellett Japánból is érkezik előadó.

Benyik György átadja a kézírásos Bibliát a pápának. (Archív. Fotó: Radiovaticana.va)

A konferencia alkalmából augusztus 29-én jótékonysági koncertet rendeznek a szegedi fogadalmi templomban a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Vaszy Viktor Kórus és a Szegedi Ökumenikus Kórus közreműködésével. A hangversenyen a nagy történelmi egyházak magyarországi képviselőinek üzenetei hangzanak el, amelyekhez kötődve egy-egy felekezet jellemző zenedarabjai csendülnek föl.

MTI

MEGOSZTÁS