Mexikó: négy papot és hét újságírót öltek meg 2017-ben

0
1283
A mexikóvárosi székesegyház, ahol egy hete megöltek egy papot mise bemutatása közben (Fotó: AFP/Vatikáni Rádió)

Egyre hosszabb a világon meggyilkolt papok listája: 2017-ben már tíz papot öltek meg. Az utolsó áldozat nemrégiben hunyt el a sérülés okozta komplikációk miatt: José Miguel Machorro mexikói papot a mexikóvárosi székesegyházban késelték meg május 15-én este, szentmise bemutatása után. Idén ő a negyedik pap, akit meggyilkoltak Mexikóban, a hatodik Latin-Amerikában, ugyanis Venezuelában és Kolumbiában is életét vesztette egy-egy pap. Négy papot öltek meg Afrikában: Madagaszkáron, Burundiban és kettőt Kamerunban 2017-ben. Ehhez a listához tartozik három világi lelkipásztori kisegítő, akiket Bolíviában, Dél-Szudánban és Nigériában gyilkoltak meg.

Különös aggodalomra ad okot az erőszakhullám

Különös aggodalomra ad okot az erőszakhullám Mexikóban, amely az egyház és a sajtó képviselőit sújtja elsősorban. Augusztus 1-jén ölték meg idén a hetedik újságírót, Rosario Riverát Tijuana város közelében, egy bárban. 2016-ban 9 újságíró vesztette életét Mexikóban, amely a harmadik a világon a sajtó képviselőit érintő gyilkosságok listáján. 2000 óta több mint száz riportert öltek meg a latin-amerikai országban a brit Article 19 szervezet szerint. A helyzet folyamatosan romlik. A Riporterek határok nélkül szervezet rangsorában Mexikó a 147. helyen áll a sajtószabadság tekintetében. A fekete színnel illetett 21 ország között szerepel, amelyekben nagyon súlyos a helyzet, és ahol a gyilkosságok legnagyobb része büntetlen marad.

Az egyház és a sajtó együttesen lép fel a társadalmi és erkölcsi problémák ellen

A humanitárius szervezetek felszólalása semmilyen eredményt nem hoz az elterjedt terrorhangulattal szembeni fellépés tekintetében. A drogkereskedelemmel foglalkozó kartellek és az intézmények közötti harcot tekintik a fő oknak. Összefonódást gyanítanak a két oldal között és a rossz kormányzás és a korrupció vádjával illetik a hatóságokat. Mexikóban járványként terjed a droghasználat. Az egyház és a sajtó együttesen lép fel a társadalmi és erkölcsi problémák ellen, de magas árat fizetnek az igazságért, életüket kockáztatják emiatt.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS