Bétsaida utódvárosa rejlik a mélyben?

András, Péter és Fülöp apostolok szülőfalujának maradványaira bukkanhattak

0
1524
(Fotó: Haaretz.com)

András, Péter és Fülöp apostolok szülőfaluja, Bétsaida utódvárosa, a római kori Juliász maradványait találhatták meg izraeli régészek a Kinneret, vagyis a Galileai-tenger északi partjainál – jelentette a helyi média augusztus 7-én. A Mordechai Aviam régész vezetésével dolgozó kutatók a Jordán folyó deltájának közelében bukkantak az évtizedek óta keresett városra, amely egykor Augustus római császár lányáról, Júliáról kapta a nevét.
Az Újszövetségben Bétsaida néven említett település korábban kicsiny galileai halászfalu volt, az Újszövetség könyvei szerint Jézus három apostolának, Andrásnak, Péternek és Fülöpnek a szülőhelye.
A kutatók két méterrel a bizánci kori maradványok alatt egy római korból, a Kr. u. 1–3. századból származó réteget találtak cseréptöredékekkel és érmekkel.
A legnagyobb meglepetés egy római stílusban épült fürdő, benne a mozaikpadló részleteinek a felbukkanása volt, ami nem tekinthető szokványos tárgyi emléknek ebben a régióban. Ez azt valószínűsíti, hogy a régóta keresett Juliaszt találták meg, nem egy egyszerű halászfalut. Az értékes leletek között Néró császár Kr. u. 65–66-ból származó ritka ezüstérméjére is rábukkantak, ami szintén megerősíti az épület és a maradványok korát.

(Fotó: Haaretz.com)

Juliasz város építéséről csak Josephus Flavius zsidó történész művéből tudunk, aki leírta, hogy Nagy Heródes király fia, II. Heródes zsidó fejedelem Bétsaida halászfalut valódi római polisszá változtatta és átneveztette Juliasznak.
A régészek szerint a feltárások környékét a Kr. u. 250–350 között elborította a Jordán folyó hordaléka, valószínűleg a Kinneret időszakos vízszintemelkedése miatt. Később ismét letelepedtek a területen, amit a bizánci kori maradványok támasztanak alá.

MTI

MEGOSZTÁS