Restaurálták a máramarosszigeti örmény oltárképet

0
2026

Régi helyére került a máramarosszigeti római katolikus templomban a Szatmári Római Katolikus Püspökség restaurátorműhelyében helyreállított oltárfestmény. Az említett festmény, amelyet csak örmény oltárképként ismernek, az örmények keresztény hitre térítőjét, Világosító Szent Gergelyt ábrázolja, amint megkereszteli III. Trdat örmény királyt. Az oltárkép ikonográfiai előképének Franz Karl Heissig augsburgi mester 1770 körül készült rézmetszetét tartják.

Puskás Éva restaurátor elmondása szerint a kép szerzője ismeretlen, de nem kizárt, hogy a bécsi barokk nagymestere, Frantz Anton Maulbertsch (1724–1796) alkotása. Keltezését a 18. század második felére teszik, ekkor költözött jelentős számú örmény család Szigetre. Az 1778-as jegyzőkönyv, amely Esterházy Károly egri püspök által tett kánoni látogatáskor készült, a Kalazanci Szent József-mellékoltár mellett említést tesz Világosító Szent Gergely-oltáráról is.

Az örmény oltárkép az elmúlt időkben át lett alakítva. „Az eredetileg barokk stílusban kiképzett oltárkép, feltehetően a mellékoltárok egyesítésekor, félköríves kinézetet kapott, emiatt átszabták, ekkor meg is nagyobbították. Ekkor a kép vászonszéleit megcsonkították, majd a kép méretének megnagyobbítását körkörösen 6–10 cm széles deszkákkal alakították ki” – állítja Puskás Éva.

Az oltárképen 16 medalion található, az alsó részükön örmény és latin nyelvű felirattal, amely egyben a kép témája és a címe is lehet. (Örmény szöveg: Szent Gergelynek az örmények megvilágosítójának megkínzatása. Latin szöveg: Szent Gergely első örmény pátriárka mártíromsága és csodái.)

A restaurált oltárkép ünnepélyes keretek között történő megáldása az idei Máramarosszigeti Szent István Napok keretén belül fog történni.

Forrás: Ehirmondo.ro