Kikapcsolódás a szülő és a gyermek számára is

Főegyházmegyei családos tábor Szelterszen

0
2165
(Fotó: Kertész Tibor)

Kivételes alkalom, ha az egész család együtt nyaralhat, főként akkor, ha a szülő és a gyermek számára is kikapcsolódás a táborozás, és ha mindeközben még lelki élményekben is részük lehet, annál inkább. Ilyen esemény volt az augusztus 2-a és 5-e között Szelterszen, a Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Házban megrendezett, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Irodája által szervezett, Szülők Iskolája néven meghirdetett egyházmegyei családos tábor.

A rendezvényre az egyházmegye minden részéből tizenhét család érkezett, hogy együtt töltsenek pár napot lelki-szellemi feltöltődéssel, rövid időre elszakadva a világ zajától. A fő téma idén a gyermekkori jellemformálás volt.

A felnőttkori életproblémák jelentős része a gyermekkorra és a nevelésre vezethető vissza. Ez az időszak minden ember életében meghatározó életszakasz, ekkor alapozódik meg, hogy milyen felnőtt lesz belőle. Természetesen döntően a szülők értékrendjétől, emberképétől függ, hogy milyen felnőtté szeretnék nevelni gyermeküket. Hogyan befolyásolja a gyermekek lelki fejlődését a szülők viselkedése, életmódja, életvitele, életminősége? Melyek azok a krisztusi jellevonások, amelyeket erősítenünk kell gyermekeinkben? Az életünknek egyre több és nagyobb területét befolyásoló technika összehozza vagy inkább szétzilálja a családot? – többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a szülők a családpasztorációs iroda munkatársai és önkéntesei által tartott előadások és az azokat követő beszélgetések ideje alatt. Mindeközben a gyermekek önfeledten játszhattak a szelterszi borvízforrás melletti hatalmas zöld területen.

A tábori napokat szentmise zárta, szentségimádást is tartottak, a reggeli és esti imák meghitt hangulata pedig még az apróságokat is az oltár elé vonzotta. A programból idén sem maradtak el a délutáni műhelymunkák, lubickolás a patakban, a tábortűz melletti játékok, a nótázás és a szalonnasütés, kirándulás a közeli kőbányához és a gyermekek által nagy lelkesedéssel előadott misztériumjáték.

A szelterszi tábort a családokat ajánló főesperességek mellett a Hargita Megyei Tanács támogatta.

Szöveg: Kertész Tibor

A táborról bővebben a Vasárnap augusztus 20-ai lapszámában olvashatnak.