Egy éve gyilkolták meg Jacques Hamelt

A vértanúk követik Jézust és vonzzák a híveket

0
1269

85 éves volt és szentmise bemutatása közben gyilkolták meg Franciaországban. Július 26-án a világ Jacques Hamel atyára emlékezik, akit a 21. századi Európában elsőként gyilkolt meg egy dzsihadista. Normandiában 2016. július 26-án követte el tettét. Jacques atya templomát Szent Istvánról, az első keresztény vértanúról nevezték el Saint-Etienne-du-Rouvray-ben. Ebből a szempontból is érdemes a francia pap életére tekinteni.

A keresztények, akik ma szenvednek, mert megvallják hitüket, megmutatják az üldözés kegyetlenségét

Ferenc pápa a Hamel atya lelki üdvéért 2016. szeptember 14-én bemutatott szentmisén emlékeztetett testvéreinkre, akiket azért üldöznek, mert az evangélium hűséges tanúságtevői: „Ma keresztényeket ölnek meg, kínoznak, börtönöznek be, mert nem tagadják meg Jézus Krisztust. Jacques atya is e vértanúk sorába tartozik. Ezek a keresztények, akik ma szenvednek, mert megvallják hitüket, megmutatják az üldözés kegyetlenségét, amely pedig sátáni” – nyomatékosította Ferenc pápa. A Sátán az üldözés szerzője, ahogy tanúsítják P. Jacques utolsó szavai is: „Távozz Sátán!”. „A vértanúk azonban Jézust követik, Ő az első vértanú, az ő kenyerük, mert nincs másra szükségük” – fogalmazott a pápa. „A vértanúra gondolhatunk hősként, de alapvetően a vértanú kegyelemben részesült: Isten kegyelme és nem a bátorság tesz minket vértanúvá.”

Ma számos vértanú van, több mint a kereszténység első századaiban

Ma számos vértanú van, több, mint a kereszténység első századaiban, még ha a média nem is beszél róla. „Valójában nem is vagyunk teljesen tudatában, milyen hatalmas az az áldozat, amelyet a hit nevében hoztak az utóbbi két században” – emlékeztet Angelo Romano atya, a római Szent Bertalan bazilika rektora. Ez a templom őrzi a 20. és a 21. század új mártírjainak ereklyéit.

„A vértanúk vére a keresztények magvetése”

„Vannak egész egyházi közösségeket érintő vértanúk és olyan ún. „rejtett vértanúk”, akik a testvériség építésében kötelezik el magukat és új utakat keresnek az evangélium megélésére, valamint ingyenes szeretetet gyakorolnak egy materialista és individualista világban. Ez az, ami vonzó, hogy Jézushoz hasonlók legyünk” – hangsúlyozza Angelo atya. „Ez történt Jacques atya esetében is, akinek halála Franciaországban valóságos földrengést okozott.” Ilyen értelemben tehát érthető amikor a pápa azt mondja: „a vértanúk vére a keresztények magvetése”. „Ez kétségtelen. Az Úr legyőzte a gonoszt, nekünk pedig fel kell nőni a feladathoz, amelyet ránk bízott, vagyis az Evangélium hirdetéséhez a világban, amelynek nagy szüksége van rá” – zárja interjúját Angelo Romano atya, a római Szent Bertalan bazilika rektora.

Megkezdődött Jacques Hamel atya boldoggáavatási eljárásának első, egyházmegyei szakasza

Itt jegyezzük meg, hogy május végén megkezdődött Jacques Hamel atya boldoggá avatási eljárásának első, egyházmegyei szakasza. 69 tanúságtevőt hallgatnak meg ezekben a hónapokban a roueni egyházmegyében. Paul Vigouroux atya, az ügy posztulátora hangsúlyozta, hogy P. Hamel vértanú hírében áll Franciaországban és világszerte. Nagy egyszerűségben, mindig a perifériákon élte életét Rouen környékén. Olyan helyen élt, ahol nagyszámú külföldi van jelen és jó kapcsolatokat ápolt a muzulmán közösséggel. A hit emberének tartották, aki az egész lakosság, nemcsak a vallásos emberek szolgálatában állt.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS