A magyar kormány támogatásával újítják fel a püspöki palotát Nagyváradon

0
1802

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség barokk püspöki palotájának felújításáért folytatott sokéves munkálkodás Isten kegyelméből újabb szakaszához érkezett: Magyarország kormánya 1366/2017-es számú határozatában közel kétmilliárd forintos költségvetési céltámogatást irányzott elő a nemzetközi hírű műemlék felújítására és egy új keresztény múzeum, illetve kulturális és látogatóközpont létrehozására.

Az elmúlt években az egyházmegye kidolgozta a palota részletes rehabilitálási tervét, amelynek anyagi feltételeit európai uniós támogatással próbálták eddig előteremteni, ám a pályázati feltételek nem tették lehetővé az ingatlan felújítását. Ezért  a magyar kormányhoz folyamodtak, amely a támogatást hároméves lebontásban biztosítja majd a nagyváradi barokk püspöki palota felújítására.

A váradi püspökség szándéka, hogy a nagyváradi közösség hasznára fordítsa az egyházmegye közel ezeréves múltjának máig fennmaradt, talán legszebb örökségét, amely az európai barokk egyik legavatottabb építészének, a budai királyi palotát is megálmodó bécsi császári építésznek, Franz Anton Hillebrandtnak a munkája, aki Patachich Ádám püspök megbízásából 1762-ben látott a monumentális mű kivitelezéséhez. A váradi egyházmegye az építtető eredeti szándékát követi, amikor újra a közművelődés és a közösség szolgálatába állítja Nagyvárad épített örökségének e gyöngyszemét.

Forrás: Hírek.Várad.org