A nők szerepe a testvériségre nevelésben

Ülésezik a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa

0
1245
Ferenc pápa fogadta a Szeretet Misszionáriusai Kis Nővéreit (Forrás: Vatikáni Rádió)

Június 7-e és 9-e között tartja plenáris ülését a Vatikánban a Vallásközi Párbeszéd Pápa Tanácsa a következő témáról:  „A nők szerepe az egyetemes testvériségre nevelésben”. A tanácskozás végén Ferenc pápa audiencián fogadja a résztvevőket. A Vatikáni Rádiónak a tanács elnöke, Jean-Louis Tauran bíboros nyilatkozott:

Férfi és nő: egyenlő méltósággal rendelkeznek

A nők a férfiakéval egyenlő méltósággal rendelkeznek, és főleg mi, keresztények tudjuk, hogy ugyannak a testnek a tagjai vagyunk, melynek feje Krisztus és ez teszi egyenrangúvá a két nem kapcsolatát. Isten előtt – ahogy Szent Pál mondja – nincsenek sem szolgák, sem szabadok: mind Krisztus tagjai vagyunk. Sajnos a társadalomba nem ment át teljesen ez az üzenet, főként a család válsága miatt. Gondoljunk csak arra, hogy Húsvét hírét Jézus elsőként a nőkre bízta, akik az első misszionáriusok – mondta interjújában Tauran bíboros.

A nő anyai szerepe és a gyengédség. Felelős szerepet kell betölteniük a társadalomban

A most folyó plenáris ülés elsősorban a nőknek azzal a szerepével foglalkozik, amellyel a testvériségre nevelik az emberiséget. A nők, anyai szerepüknél fogva eleve kiemelt „csatornái” ennek az üzenetnek. Ferenc pápa gyakran utal rá, hogy a nők, lényegüknél fogva gyengédek, mivel anyák, képesek meghallgatni, gondoskodni, törődni másokkal és ez egy egyetemes üzenet. A tanácskozáson négy nő szólal föl a bibliai témáktól a béke építéséig különböző kérdésekről. Ezzel az volt a célunk – magyarázta a tanács elnöke -, hogy megmutassuk: a nőknek nemcsak a gyengédség, az anyaság a feladatuk, hanem megvan a helyük a társadalomban is. A nők képesek ugyanolyan felelős feladatok betöltésére, ezért fontos, hogy meghallgassuk az ő nézőpontjukat is a férfiak és nők Isten és a társadalom előtt való egyenlőségéről. A nők ugyanolyan felelősséggel kell, hogy rendelkezzenek és ezt a lehetőséget biztosítani kell számukra – zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió