Támadás a keresztények és az ország egysége ellen

A kopt egyház hangja

0
1196
Gyászoló kopt keresztények (Fotó: EPA/Vatikáni Rádió)

Merénylet főként a keresztények ellen, hogy emlékeztessék őket arra, nincsenek jogaik

„Ez egy dráma. Nincs is szavunk rá, csak az ima és a reménység marad” – nyilatkozta megtört hangon Adel Zaki prelátus, az alexandriai kopt katolikusok apostoli helynöke a Sir olasz katolikus hírügynökségnek. „Ez merénylet az ország egysége ellen, és főként a keresztények ellen, hogy emlékeztessék őket arra, nincsenek jogaik. Ez a merénylet az ország keresztény kisebbsége ellen irányul, amely aggódva várja Ferenc pápát” – hangsúlyozta Antoniosz Aziz Mina, Gizeh kopt katolikus nyugalmazott püspöke. „A keresztények elleni támadás garantáltan a terroristákra irányítja a sajtó figyelmét, sokkal inkább, mintha a hadseregre vagy a sínai határvidékre támadtak volna. Most akkor támadtak meg bennünket, amikor sokan jöttünk össze az ünnepi szertartásokra, tehát egyértelmű a szándékuk, hogy vérfürdőt akartak rendezni” – emelte ki a Sir hírügynökségnek Mina püspök, aki egyébként a kairói alkotmányozó nemzetgyűlésben a kopt katolikus egyház képviselője. „S ráadásul mindezt három héttel Ferenc pápa látogatása előtt, amikor Egyiptomban halálos támadást intéznek az egyiptomi nép ellen, de főként annak keresztény része ellen”.

Növekszik a vallási fanatizmus és szélsőségesség kockázata

„A merénylet az ország egysége ellen irányul” – folytatja a kopt püspök. „Immár évtizedek óta tapasztaljuk annak a kockázatnak a növekedését, amit a vallási fanatizmus és szélsőségesség hoz magával. Nagyon sok egyiptomi fiatal szenved igazi és valóságos agymosást a mai iszlám fundamentalista áramlatok műveiként. A politikai és vallási hatóságoknak orvosolni kellene ezt a helyzetet, hogy elkerüljék hasonló esetek megtörténtét”. A pápa április 28–29-ei útjával kapcsolatban a kopt katolikus püspök véleménye szerint „nem lesz baj”. „Nagyon intenzívek a biztonsági intézkedések, és biztos abban, hogy nem lesz semmi probléma. De még a pápalátogatás előtt itt a húsvét, amit a keresztényeknek meg kell ünnepelniük, ennek pedig most soha nem látott mértékben lesz véres és szomorú-keserű íze” – állapította meg Mina püspök.

Egyiptom keresztényei a reménység harcosai

„Hány és hány család siratja a mártírjait a tegnapi merénylet miatt. Ennek ellenére nem veszítjük el a reményünket és ez még erősebbé tesz minket a hitünkben. Nem győztek le bennünket, megünnepeljük a húsvétot, és Ferenc pápa látogatására bízzuk az egyházunk növekedését, aki más vértanúkat is sirat. A pápa azt kérte, hogy imádkozzunk, az Isten térítse meg a terroristák szívét és adjon békét. Egyiptom keresztényei a reménység harcosai”.

A tegnapi merényletek valójában a folytatása a tavaly december 11-én történt öngyilkos merényletnek, mely a Szent Péter- és Szent Pál-templomban történt, közel a kairói Szent Márk-székesegyházhoz, amelynek során 28-an meghaltak, negyvenen pedig megsebesültek. A kopt keresztények az egyiptomi lakosság tíz százalékát alkotják és áldozatai egyúttal a Sínai-félszigeten működő dzsihadista fegyvereseknek, valamint a Muzulmán Testvérek csoportjainak is, akik a Mohamed Mursi elnök eltávolítása után templomokat, keresztények családi házait és tulajdonaikat  támadták meg.

A német püspökök elítélik a koptok elleni terrortámadást

Marx Reinhard bíboros, a német püspöki konferencia elnöke vasárnapi nyilatkozatában „mély megrendüléséről és szomorúságáról beszélt a vasárnapi kettős egyiptomi terrorcsapás nyomán. A keresztény kisebbség elleni támadás elveszi az életkedvüket és emigrációra kényszeríti őket. Mindez ráadásul a közeli pápalátogatás előtt a gyűlölet magvait hinti el. A merényletek a keresztények és a muzulmánok közötti békés együttélést ássák alá. Ám a tetteseknek nem szabad elérnie a céljukat!” – figyelmeztet nyilatkozatában a német püspöki konferencia elnöke.

A szükséget szenvedő egyház: Egyiptom a megfékezhetetlen barbárság hónapjait éli

A szükséget szenvedő egyház segélyszervezet is nyilatkozatban bélyegezte meg a merényletsorozatot. „Egyiptom a megfékezhetetlen barbárság hónapjait éli” – fogalmaznak a terrorcselekmények kapcsán, amelyek 4,2 millió egyiptomi keresztény embert tartanak rettegésben. Utalnak arra is, ahogy „az egyiptomi elnök részéről bátorító diplomáciai üzenetek érkeztek, de a legfontosabb kérdés most a biztonság garantálása”. A konkrét segítségen túl a nemzetközi karitász szervezet imádságra szólít fel mindenkit.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS