Az irgalommal és a megbocsátással Jézusban teljesedik ki a törvény

A pápa hétfői homíliája

0
1289
Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában

Jézus „irgalommal” ítél, s ő a törvény teljessége. Ne ítélkezzünk szívünkben mások fölött, hanem bocsássunk meg – erre buzdított Ferenc pápa hétfőn reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

Amikor a bűn befészkeli magát a lélekbe, romlottá tesz

A bűnökkel és a romlottsággal szemben egyedül Jézus a törvény teljessége. A pápa a János-evangéliumban szereplő házasságtörő asszony történetéhez (Jn 8,1–11) kapcsolta homíliáját. Jézus ezt a választ adja a házasságtörésen kapott nő vádlóinak: „Az vesse rá az első követ, aki közületek bűn nélkül van!” A napi olvasmány Zsuzsanna és a vének epizódját írja le Dániel próféta könyvében, ahol a két idős bíró megrendez egy látszat-házasságtörést. Zsuzsanna kénytelen választani az Isten és a törvény iránti hűség és a saját élete mentése között. Hűséges volt férjéhez – jegyezte meg a pápa –, még ha talán voltak is más bűnei, mert hiszen mind bűnösök vagyunk, csak a Szűzanya volt bűn nélküli asszony.

Mindig voltak romlott bírók. Jézust is hamis tanúvallomás alapján ítélték halálra

A két epizódban találkozik egymással az ártatlanság, a bűn, a romlottság és a törvény, mert mindkét esetben korruptak voltak a bírák. Mindig voltak a világon romlott bírák – folytatta gondolatmenetét a pápa. Ma is vannak a világ sok részén. Vajon miért jelenik meg a romlottság az emberben? Mert egy dolog a bűn: „Én bűnt követtem el, megcsúsztam, hűtlen vagyok Istenhez, de aztán igyekszem többé nem vétkezni és kiengesztelődni Istennel, vagy legalább tudatában vagyok annak, hogy ez így nincs jól.” De a korrupció, a romlottság az, amikor a bűn belép, befészkeli magát a lelkiismeretedbe, és nem hagy helyet még a levegőnek sem. Vagyis amikor minden bűnné válik, az a romlottság. A korrupt emberek azt hiszik, hogy büntetlenül jót tesznek. Zsuzsanna esetében a vén bírákat megrontotta a paráznaság, ezért megfenyegették, hogy hamisan tanúznak majd ellene. Nem ez az első eset, hogy a Bibliában föltűnik a hamis tanúzás. Jézust is hamis tanúvallomás alapján ítélték halálra – emlékeztetett Ferenc pápa.

Túlzott szigorúság a kegyelemmel szemben

A valóban házasságtörést elkövetett asszony esetében más bírák ítélkeznek, akik elvesztik a fejüket, és a törvényt olyan mereven értelmezik, hogy az nem hagy helyet a Szentléleknek. Őket a kegyelemmel ellentétes törvényesség, a legalizmus (a szabályok és előírások szó szerinti betartása) rontotta meg. És aztán ott van Jézus, a törvény mestere a hamis bírákkal szemben, akik eltérítették szívüket vagy igazságtalan ítéleteket hoztak, elnyomva az ártatlanokat és fölmentve a gonosztevőket. Jézus keveset, igazán keveset szól. Azt mondja: „Az vesse rá az első követ, aki közületek bűn nélkül van!” A bűnös asszonynak pedig azt: „Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél.”

A törvény teljessége Jézus irgalmas ítélete

Ez a törvény teljessége, nem az írástudóké és a farizeusoké, akik megrontották elméjüket azzal, hogy rengeteg törvényt alkottak és nem hagytak helyet az irgalmasságnak. A pápa tehát arra szólított, hogy gondoljunk a gonoszságra, amellyel rossz hajlamaink ítélkeznek az emberek fölött, majd a következő gondolatokkal fejezte be hétfő reggeli homíliáját:

Mi is ítélkezünk ám mások fölött a szívünkben, igaz? Romlottak vagyunk? Vagy még nem? Álljatok meg! Álljunk meg! És nézzünk Jézusra, aki mindig irgalommal ítél: „Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél.”

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS