Marosvásárhely: nem indulhatnak új osztályok a katolikus iskolában

0
2808
A Státus-főgimnázium épülete Marosvásárhelyen – Fotó: maszol.ro

Tilos cikluskezdő osztályok indítása a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumban – áll a Maros Megyei Tanfelügyelőség 2017. február 27-ei, 70. számú határozatában, amelyet a tanügyi hatóság tegnap délután juttatott el a katolikus iskola vezetőségéhez. A döntésről Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános tájékoztatta szerkesztőségünket.

A határozat értelmében előkészítő, ötödik és kilencedik osztály nem indulhat az oktatási intézményben a 2017/18-as tanévben. A döntés indoklása: a korrupcióellenes hatóság bűnügyi vizsgálatot folytat az intézmény létrehozását és működtetését illetően.

A beiskolázások elakasztása kapcsán Holló László egyetemi tanár, a Státus igazgatótanácsi elnöke a következő nyilatkozatot tette az egyik közösségi oldalon: Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány a marosvásárhelyi magyar katolikus szülők ismételten megfogalmazott igényére válaszolva kezdeményezte a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum alapítását. Az alapítástól kezdődően, a hatalom eszközeit gátlástalanul kihasználó erőkkel szemben, korlátozott eszközeivel mindent megtesz annak érdekében, hogy az iskolaalapítás érvényben maradjon, illetve a diákok és a szülők joga ne csorbuljon.
Tudjuk, hogy az alantas hatalmak is a maguk során szintén mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ügy mellett állókat, felelős beosztásban lévőket és szülőket egyaránt megfélemlítsék, összezavarják. Az életből vett tapasztalatunk és keresztény hitünkből vett bizonyosságunk alapján tudjuk, „aki mindvégig kitart, az üdvözül” (Mt 24,13).

Holló László ma este fél héttől tart előadást és könyvbemutatót Marosvásárhelyen, előtte találkozik a katolikus iskolába járó gyermekek szüleinek egy csoportjával.

RomKat.ro