Lezárult a Római Kúria reformjával foglalkozó Bíborosi Tanács tizennyolcadik ülése

0
1317
Fotó: Vatikáni Rádió

Február 15-én délben a Szentszék sajtótermének igazgatóhelyettese, Paloma García Ovejero sajtótájékoztatót tartott a kilenctagú Bíborosi Tanács 18. üléséről, amelyen Ferenc pápa is részt vett az elmúlt három napban.

A bíborosok koncelebráltak Ferenc pápával a reggeli szentmiséjén

A Bíborosi Tanács február 13–15. között ülésezett minden tag és Ferenc pápa részvételével. A szentatya hétfőn a délelőtti ülés második részén nem volt jelen, mert az ad limina látogatást végző Costa Rica-i püspöki konferencia tagjaival találkozott. Szerdán délelőtt pedig az általános kihallgatás miatt maradt távol a tanácskozásról, de a délután folyamán részt vett a megbeszélésen. Hétfőn és kedden a bíborosok koncelebráltak Ferenc pápával a reggeli szentmiséjén a Szent Márta-házban. Február 13-án az első konzultációk után a bíborosok a Szentszék sajtótermén keresztül nyilatkozatot tettek közzé.

Jelentős időt szenteltek a vatikáni bíróságoknak

Az ülések délelőtt 9-től fél egyig és délután fél 5-től este 7-ig tartottak, amelyeken a Római Kúria dikasztériumairól tanácskoztak. Különösen is a Népek Evangelizálása Kongregáció (Propaganda Fide), a Keleti Egyházak Kongregáció és a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa állt a figyelmük középpontjában. A bíborosok elkezdték vizsgálni az igazságosság diakóniája témát, vagyis jelentős időt szenteltek a vatikáni bíróságoknak, amelyek közé tartozik az Apostoli Penitenciária, az Apostoli Szignatúra Legfelsőbb Bírósága és a Rota Romana Bíróság. Ezekben a napokban a tanács tanulmányozta a püspökök kiválasztásának folyamatát is.

A gazdasági reform teljes körű megvalósítása

George Pell bíboros beszámolt a vezetése alatt álló Gazdasági Titkárság munkájáról, amely a szentatya által kért gazdasági reform teljes körű megvalósításáért tevékenykedik, és különleges figyelmet szentel a vatikáni alkalmazottak képzése és a humán erőforrások kérdéseinek.

Folytatódik a kommunikációs reform

A Kommunikációs Titkárság prefektusa, Dario Viganò prelátus bemutatta a Szentszék kommunikációs reformjának jelenlegi helyzetét, vagyis a Vatikáni Rádió és a Vatikáni Televíziós Központ összevonását az általa vezetett titkárság alá. Megkezdődtek a munkatalálkozók az Államtitkársággal, a Gazdasági Titkársággal, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségével és a Munkahivatallal a reform új fázisának részeként. Továbbá bemutatták a rádiófrekvenciák átalakítási tervét és a közösségi hálók világára vonatkozó új intézkedéseket. Végül a bíborosok foglalkoztak még a Vatikáni Könyvkiadó reformjának elindításával. A Bíborosi Tanács következő ülése április 24–26. között lesz a Vatikánban.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS