Közzétették Ferenc pápa fatimai látogatásának logóját

0
1202
A pápai út lógója. (Forrás: Vatikáni Rádió)

A pápa május 12-én kétnapos látogatásra utazik a portugál zarándokhelyre a fatimai jelenések centenáriuma alkalmából. Február 13-án közzétették a pápai út logóját, amely többféle szándékot juttat kifejezésre. Az első, hogy vizuálisan támogatni kívánja a szentatya egyszerűségét a világos tipográfiai jelleggel. Ugyanakkor a stílus, amelyet Dino dos Santos tervező 2008-ban készített, jól kifejezi a portugál kultúrát. A logót Francisco Provvidenza tervezte.

 Ferenc pápa zarándoklatának témája: Szűz Mária szeplőtelen szíve

A második célja az volt, hogy megmutassa: Ferenc pápa zarándoklatának témája Szűz Mária szeplőtelen szíve. A szívforma, a két egymásba érő, szimmetrikus ellipszis Mária tisztaságát képviseli és önmaga kiüresítését, hogy feltöltődjön Isten szeretetével. A logón látható szív előtérbe helyezi az Atya irgalmas szeretetét, és benne a rózsafüzér keresztje, hogy ne feledkezzünk meg fia megváltó szenvedéséről.

A fatimai Szűz üzenete sürgetően a rózsafüzér imádkozására hív

A logó harmadik célkitűzése, hogy kifejezze: a fatimai Szűz üzenete sürgetően a rózsafüzér imádkozására hív, a szívforma ugyanis a rózsafüzér szemeiből áll össze. Negyedrészt a logóban kifejezésre jut, hogy a zarándoklat beilleszkedik a jelenések 100. évfordulójának szertartásaiba a mottóval együtt: „Máriával a remény és a béke zarándoka”. Továbbá Ferenc pápa fatimai látogatásának logóját különböző médiafelületeken is megjelenítik. Az esemény poszterén egy, a Vatikánban készült fotó látható. A pápa fizikai közelségét és szeretetét fejezi ki, aki mosolyog, üdvözlésre és áldásra emeli kezét.

Egyszerű és könnyen érthető, mint a szent, akiről a pápa a nevét választotta

A terv koncepciója tehát az, hogy grafikusan kifejezésre juttassa az irgalmasság lelkületét és a békét, amelynek Ferenc pápa a hírnöke. Egyszerű és könnyen érthető, mint a szent (Assisi Szent Ferenc), akiről a pápa a nevét választotta. A logóban megjelenik a fatimai Mária-kegyhely és jelképei: a szív és a rózsafüzér.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS