Korszerű tankönyveket szerkesztenek a hitoktatók

0
2556
Hitoktatók tanácskozása Nagyváradon - Fotó: hirek.varad.org

Nagyváradon, az Egyházmegyei Pasztorális és Felnőttképző Központban találkoztak 2017. február 7-én az új 5–8. osztályos hittankönyvek szerkesztésének céljából a gyulafehérvári főegyházmegye, illetve a szatmári, temesvári és nagyváradi egyházmegyék hitoktatóinak képviselői.

Az erdélyi magyar nyelvű római katolikus egyházmegyék hitoktatói által mindmáig használt hittankönyvek formailag és tartalmilag sem felelnek már meg a mai társadalomban élő gyermekek, diákok oktatási, tanulási módszereinek és igényeinek. Frissítésre volna szükség, új, korszerű anyagok kiadásával – erre a következtetésre jutottak a négy egyházmegye katekétái, akik már néhány hónapja közösen gondolkodnak és együtt dolgoznak.

Egy nappal korábban Gyulafehérváron a katolikus hittanolimpia anyagát dolgozták ki a katekéták, Nagyváradon a tankönyv szerkesztésre vonatkozó feladatokat osztották le, egyeztették az alapelveket és a munkamódszert ahhoz, hogy a végeredmény formailag egységes lehessen.

Hitoktatók tanácskozása Nagyváradon – Fotó: Hírek.várad.org

Benedek Ramóna nagyváradi hitoktató a nagyváradi egyházmegye hírportáljának nyilatkozva kihangsúlyozta, hogy az anyagok egymásra épülnek majd: a következő év tankönyve mindig az előző év tankönyvéből indul ki. A temesvári egyházmegye hitoktatói vállalták a könyvek román nyelvre való fordítását.

A kezdeményezés az erdélyi magyar nyelvű római katolikus egyházmegyék főpásztorainak a jóváhagyásával indult el, és annak ellenére, hogy vannak még kisebb fenntartások és kételkedések – főleg ami az állami hatóságok által való jóváhagyást illeti –, úgy néz ki, hogy jó irányba haladnak a dolgok, sokan mutatnak készséget és nyitottságot ezen a téren.

„Ha azt akarjuk, hogy állami, minisztériumi szinten komolyan vegyenek minket, hittanversenyeinket, tanrendszerünket és tankönyveinket elismerjék országos szinten, akkor mindenképpen együtt kell hogy dolgozzon a négy egyházmegye, egységes módon kell az erre vonatkozó kéréseinket, anyagainkat jóváhagyás végett benyújtanunk” – hangsúlyozta Böcskei László püspök. „Kormányok jönnek-mennek, a törvényhozás is változik, és jöhetnek még olyan rendelkezések, amelyek eltiltják a hitoktatást az országos tanrendszerből. De most, amikor ennek a lehetősége megvan, élni kell vele, és minden eszközt meg kell ragadnunk azért, hogy a lehető legjobban tegyük, hiszen felelősek vagyunk a mai diákok oktatásáért, vallásos neveléséért” – tette hozzá a nagyváradi főpásztor.

A következő hetekben a megbízott csoportok folytatják munkájukat, majd a kidolgozott anyagokat egységesítik és az előírt szabályoknak megfelelően járnak el elismertetésük ügyében, hogy a hitoktatók mielőbb korszerű segédeszközként használhassák az új tankönyveket.

Forrás és fotó: a Nagyváradi Egyházmegye hírportálja

A témáról a Vasárnap február 19-ei lapszámában olvasható összeállítás.