Hogyan tovább marosvásárhelyi katolikus iskola?

Tovább tart a bizonytalanság

0
4550
Kétnyelvű felirat a marosvásárhelyi Római Katolikus Líceumban (Fotó: Szőcs Csaba/Romkat.ro)

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumban a tanítás folytatódni fog, viszont az adminisztratív jellegű ügyek, illetve a pénzügyi dolgok intézésében az intézmény továbbra is ellehetetlenül – mondta el a Tamási Zsolt vizsgálati felügyeletének meghosszabbítása kapcsán Székely Szilárd, az iskola tanára, akit a fellebbezés január 4-ei elutasítása után kerestünk meg. A helyettes igazgató kinevezésének vagy az aláírási jogosultság kiterjesztésének a fontossága semmit nem veszített a jelentőségéből – hangsúlyozta továbbá –, hiszen az igazgató iskolától való eltiltásának pár órára történő felfüggesztése (még ha azt újra engedélyezik is majd), nem jelent megoldást, különösen akkor, ha csak korlátozott módon élhet hivatalának gyakorlásával, azaz például csak bizonyos fajta iratokat írhat alá. A félévzárás közeledtével különösen fontos lenne, hogy valaki legalább az adminisztratív jellegű ügyek intézésére hivatalos engedélyt kapjon – emelte ki a tanár.

Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor kérdésünkre elmondta, hogy míg az ügy jogi részével Gogolák H. Csongor ügyvéd foglalkozik, az RMDSZ parlamenti csapata a probléma szakmai oldalát fogja Bukarestben képviselni, azaz amint újraindul a tanügyminisztérium munkája, felvetik az annak hatáskörébe tartozó kérdéseket, elsősorban az igazgatóhelyettes kinevezésének problémáját. A katolikus líceum problémáját tematizálják az RMDSZ jövő heti munkamegbeszélésén is. Az ügyet hátráltatja most a kormányváltás, hiszen meg kell várni, míg a minisztériumok újraalakulnak és munkához kezdenek – hangsúlyozta a szenátor.

Oláh Dénes helybéli főesperes-plébános, aki az iskola ügyét kezdettől fogva támogatja, beszélgetésünk során hangsúlyozta, hogy továbbra is szívvel-lélekkel az ügy mellett áll, kitartásra buzdítja az érintetteket, és próbálja tartani bennük a lelket. Ugyanakkor elmondta, hogy naponta imádkozik az iskoláért, annak igazgatójáért, tanáraiért, diákjaiért és imát kér mindenkitől, a politikumtól pedig azt, hogy tegye a dolgát.

Bereczki Silvia sa/Vasárnap