28 katolikus hithirdetőt öltek meg világszerte 2016-ban

0
1569
Fotó: pixabay

2016 során a legnagyobb számban Amerikában öltek meg hithirdetőket. Ez a tendencia immár nyolc éve állandó az amerikai kontinensen. A statisztikát a Fides missziós hírügynökség tette közzé egy rövid tájékoztató kíséretében éves jelentésében. Az idei év során drámaian megnőtt a meggyilkolt szerzetesnők száma, az előző évhez képest duplájára emelkedett.

Tizennégy pap, kilenc szerzetesnő, egy szeminarista és négy világi hívő vesztette életét

Tizennégy pap, kilenc szerzetesnő, egy szeminarista és négy világi hívő vesztette életét erőszakos cselekmények következtében 2016-ban. 12-en az amerikai kontinensen, egy pap Európában: Jacques Hamel terrorizmus áldozata lett szentmise bemutatása közben Franciaországban.

Bátran elítélték az igazságtalanságokat, a korrupciót, a szegénységet az evangélium nevében

Rablás vagy betörési kísérlet az oka az esetek nagy részének a társadalom peremén, a szegénységben élő emberek környezetében tevékenykedő hithirdetők körében. A megölt papok, szerzetesnők és világiak bátran elítélték az igazságtalanságokat, a korrupciót, a szegénységet az evangélium nevében. A legrászorultabbak érdekében végeztek szolgálatot, és éppen azok vették el életüket, akiket segítettek. A Fides hírügynökség jelentése emlékeztet a Mexikóban elrabolt és megölt három papra, akik valószínűleg a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmük miatt jutottak erre a sorsra. Szintén Mexikóban raboltak el, majd engedtek szabadon egy papot a kínzás látható jeleivel. Ruiz atyát előzőleg megfenyegették, mert kemény kritikával illette a korrupciót és a bűnözést. Brazíliában, Venezuelában, Kolumbiában, Haitin és Floridában történtek még gyilkosságok hithirdetők ellen. Afrikában papok, szerzetesnők és a Caritas munkatársai vesztették életüket támadások és erőszakcselekmények áldozataiként Nigériában, Dél-Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ázsiában a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Szíriában öltek meg hithirdetőket, illetve a közelmúltban Jemenben vették el a Szeretet Misszionáriusai négy tagjának életét.

Sok névtelenről sosem kapunk hírt, bár életükkel fizetnek hitükért

A jelentésben tükröződik a keresztény közösség aggodalma az elrabolt, illetve eltűnt hithirdetők miatt, akikről nincsenek hírek. A Fides missziós hírügynökség végül emlékeztet arra, hogy a minden évben kiadott listát mindig ki kell egészíteni azoknak a férfiaknak és nőknek a hosszú sorával, akikről talán sosem kapunk hírt, de a világ minden sarkában szenvednek és életükkel fizetnek Jézusba vetett hitükért.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS