2016. december 7., szerda

0
1191

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt az őt követő emberekhez: „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítelek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű, és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, és az én terhem könnyű.” (Mt 11,28–30)

Gondolat

„Az igát nem leadni, hanem felvenni kell. Úgy tűnik, hogy az iga édessé, a teher könnyűvé akkor válik, ha magunkra vesszük! Mert miközben magunkra vesszük, ránk szabja, hozzánk méretezi az Isten. Egy testre szabott járom nem okoz energiát rabló fájdalmat.

Így vagyunk minden adottságunkkal, a terheinkkel is! A csöndben faggatva Istent, lelki vezetés során, baráti beszélgetésben felfedezve Isten üzenetét, jövök rá arra, hogyan is szeretné Isten az évek során körülöttem, bennem, rajtam kialakult igát testemre szabni. Azért hogy ne nyomjon és ne törjön többé, hanem energiáimat koncentrálja, azaz édessé váljon, valahol mégis boldogságomat szolgálja!

Ám létezik olyan teher is, amelyik nem Istentől való! Azt évek múlásával ezzel is számot kell vetnünk! A csöndben faggatva Istent, lelki vezetés során és a baráti beszélgetésben fedezem fel azt is, hogy mi az az iga az életemben, amit nem Isten szán nekem, hanem én vettem magamra, és éppen ezért soha sem válik elviselhetővé számomra, azaz le kell tennem!”

Hortobágyi Cirill OSB

(Részlet a 2011. augusztus 9-én tartott homíliából.)

MEGOSZTÁS