Értékelni a Krisztus-hívők szolgálatát

0
1635

Világi munkatársak képzése Temesváron

A temesvár-erzsébetvárosi szalvatóriánus kolostor adott helyet szeptember 16–18. között a világi munkatársak képzésének. A programba az egyházmegye különböző egyházközségeiből több mint hatvan résztvevő kapcsolódott be.

A kurzust Dirschl Johann általános helynök nyitotta meg, aki arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az egyházmegye idén ünnepli a török uralom alól való felszabadulásának 300 éves évfordulóját. Gyakorlatilag ez jelentette a szinte teljesen elnéptelenedett ősi csanádi egyházmegye újjászületését. Az idei továbbképzés előadásai és műhelymunkái elsősorban az utolsó két pápai dokumentum témáihoz kapcsolódtak. Surdu Christine, a resicabányai Havas Boldogasszony plébánia munkatársa Ferenc pápa Laudato Si kezdetű enciklikáját mutatta be. Az előadás és a kiscsoportos beszélgetések által sokakban tudatosult, hogy milyen nagy felelősséggel tartozunk Isten teremtett világa iránt.

Toman Zoltán temesvár-gyárvárosi segédlelkész az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás tanítását ismertette. A családi életről szóló pápai dokumentum szintén nagy időszerűséggel bír, ezért a kurzus folyamán több alkalommal is a kiscsoportos beszélgetések és műhelymunkák témája maradt.
A fontosabb előadások mellett a továbbképzés három műhelyben folytatódott a hitoktatók, a preorátorok és más munkatársak számára.

A továbbképzés szerepe nem csak az ismeretek továbbadásában van. A kurzus egyben lelki feltöltődés és találkozás a különféle plébániákon működő világi munkatársak számára.
A temesvári püspökség által támogatott kurzus egyben annak is az egyértelmű jele, hogy az egyházmegye értékeli ezen Krisztus-hívők szolgálatát.

Szilvágyi Zsolt

MEGOSZTÁS