Időutazáson a Szent László-líceum diákjai

0
3923

Élményekben gazdag utazáson vehetnek részt a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum azon diákjai, akik a Tedd O:DA társadalmi vetélkedőre váltottak jegyet. A X. A és X. C osztályos tanulókból álló csapat (Barabás Boglárka, Dávid Róbert, Diósi Marika, Pápai Krisztián, Tenczler Gergő és mentoruk, Kor Erika) kirándulása szeptember 21-én vette kezdetét, s a napokban utolsó állomásához közeledik.

Útinaplójukat lapozgatva a következők olvashatók:

  1. állomás – Jelen – 2016

Virtuális sétánk EgyüttesErő néven indul, s a fel-, illetve beszállás feltételekhez kötött: be kell mutatkozzunk (logó, videó készítése) a többi utasnak (vetélytársnak). Ugyanakkor ismertetnünk kell elérhetőségeinket (Facebook-profil, weboldal, video- és fényképmegosztó), s arról is meg kellett győzzük a többieket, hogy jól értelmezzük a múlt-jelen-jövő kapcsolatát.

Sikeresen teljesítettük: útnak indulhatunk!

  1. állomás – Múlt – 1956. október 23.

Néhány évtizedet visszarepülve bepillantottunk az 1956-os forradalom eseményeibe. Arra kerestük a választ, mi motiválta az ifjakat a kivonulásra, s vélhetően mi az, ami megtorpanásra késztethette volna őket. Az ötletroham után gondolattérképen összegeztük az információkat. Kíváncsiak voltunk arra is, mások hogyan vélekednek erről az időszakról, s milyen élményeik vannak ezzel kapcsolatban. Éppen ezért örömmel fogadtuk útitársként a Szent Márton-otthon lakóit, akik készséggel meséltek életük akkori szakaszáról. Meglepően tapasztaltuk, hogy a régmúlt emlékei aktívan élnek bennük. Az elmúlt korról érdeklődve rádiós beszélgetést folytattunk iskolánk történelemtanárával, Vincze Zsolttal. Pedagógusként beszámolt arról, miért fontos ez a dátum a magyar nép életében, s hogyan törekszik arra, hogy a diákok is részesei legyenek az akkori élményeknek.

S most irány a jövő!

  1. állomás – Jövő – 2056

Ideális tanár? Ideális diák? Hipersuli? Létezik ilyen? S ha igen, hogyan, milyen formában? Az időben előre repülve, most, utolsó állomásunkon erről formálunk véleményt. Bemutatjuk a jövő iskolájának nevelési filozófiáját, a szupertanár/szuperdiák jellemvonásait, s illusztráljuk álmaink iskolájának épületét. Csipes beléptetőrendszer, digitális hirdetőtábla, skype-os tanórák, high-tech helyiségek, s persze olyan tantárgyak, amelyeket mi is szívesen szeretnénk felvenni (tűsarok és teniszcipő, az aszfalt az új barátod, konyhatündér tárgykörben) – a mi képzetünkben mindez megvalósítható. Némi ügyesség és kreativitás, s a próbatételt teljesítjük!

A Tedd O:DA szervezői (Magyarország) gondoskodnak arról, hogy a fordulók ideje alatt a csapatok megmozgassák tudásukat, rátermettségüket, innovációs képességüket. A kitartó és eredményes munka következtében a legjobb csapatok face-to-face fordulón vesznek részt Budapesten december 10-én. Az EgyüttesErő tagjaiként bízunk a szép folytatásban, s az együttes munka erejében. A vetélkedő szlogenjével élve: Az idő legyen veletek is.

Kor Erika