Mezőfényi időkapszula

0
1967
Az időkapszula tartalma. Fotók: Nagy Zoltán/Szatmári Friss Újság

Időkapszulát rejtett a mezőfényi Szent Mihály római katolikus templom tornyának tetején lévő gömb, amit a tetőszerkezet javítása és cseréje miatt kellett leemelni. A helyiek a gömb és a kereszt ünnepélyes visszahelyezésekor maguk is hagytak üzenetet az utókornak – adta hírül Kinczel Tünde a Szatmári Friss Újság hasábjain.

Amikor a több hónapos munkálatokhoz hozzákezdtek, leemelték a torony tetején lévő keresztet és a gömböt, két levelet, valamint egy 1893-ból származó pénzérmét találtak belerejtve. Az egyik levél 1912-ből, míg a másik 1954-ből származik.
Idén, július 11-én, vasárnap 11 órakor a helyi plébános, Czier István vezetésével ismét ünnepélyes keretek között helyezték vissza a keresztet, valamint a gömböt a templomtorony tetejére.

A gömbbe visszakerültek a korábbi emlékek, ugyanakkor a lakosok is üzentek az utókornak. Czier István plébános az általa írt levélben említést tesz a templom tetejének javítási munkálatairól, annak okairól. Természetesen a már több mint egy éve tartó világjárvány hatása sem maradhatott szó nélkül. Az időkapszulát Szent Mihály arkangyal leveleinek nevezték el, melyben a levél mellett helyet kapott két maszk is, egy hivatalos és egy kézzel készített, ezzel azt az üzenetet továbbítva az utókornak, hogy mindig vigyázzanak egymásra, tartsák felbecsülhetetlen értéknek az életet és az egészséget; egy rózsafüzér, melynek üzenete, hogy az imádság mindig legyen fontos számukra; napilapok; pénzérmék; képek a község életével, épületeivel kapcsolatban, melyek a közösség életét mutatják be; illetve hivatalos adatok a falu lakosságával kapcsolatban.

Az ünnepségen elhangzott Reményik Sándor Templom és iskola című versének ismert sora: „Ne hagyjátok a templomot, a templomot, s az iskolát!” Beszédet mondott Czier István helyi plébános, Brém László polgármester, valamint Tempfli Tibor egyháztanácsos is. A jelenlévők elimádkozták a Szent Mihály-imát, majd a plébános megáldotta a gömböt és a keresztet, végül pedig a hívek rózsafüzér-imádsága kíséretében visszahelyezték őket a templomtorony tetejére. Az ünnepségen a helyi Gyertyaláng templomi kórus szolgált.

MEGOSZTÁS