Virágvasárnapi és nagyheti szertartások Gyulafehérváron

A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházból a teljes nagyheti szertartásokat élő adásban közvetítik a templom.ro oldalon:

 • Virágvasárnap délelőtt 10 órától mutatnak be szentmisét. A szentmise főcelebránsa Jakubinyi György nyugalmazott érsek. Elmarad a körmenet. Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció utasításainak értelmében érvényes a hívek – otthonaikban e célból előkészített – barkaágainak az élő közvetítés során történő megáldása.
 • Nagycsütörtökön a krizmaszentelési misére a fennálló helyzet miatt későbbi időpontban kerül sor. Jeremiás siralmai délelőtt 10 órától az érseki kápolnából. Az utolsó vacsora emlékére délután 6 órakor kezdődik a szentmise. A szentmise főcelebránsa Jakubinyi György nyugalmazott érsek.
  Nagypénteken Urunk Jézus Krisztus szenvedésére és halálára emlékezünk. Jeremiás siralmai délelőtt 10 órától az érseki kápolnából. Délután 3 órától keresztúti ájtatosság, amelyet a nagypénteki szertartás követ. A szertartás Kovács Gergely érsek vezeti.

 • Nagyszombaton délelőtt 10 órától Jeremiás siralmai az érseki kápolnából. Húsvét vigíliája este 7 órától kezdődik, Kovács Gergely érsek vezetésével.
 • Húsvétvasárnap délelőtt 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, főcelebránsa Kovács Gergeéy érsek.
 • Húsvétvasárnapi eledelszentelés:
  A Kárpát-medence legnagyobb húsvétvasárnapi eledelszentelésére Csíkszeredában idén reggel 8 órakor kerül sor. A Szent Kereszt Plébánia által közvetített szertartás, amelyet Tamás József nyugalmazott segédpüspök végez, online követhető a templom.ro oldalon. Ahogy a barkaszentelésnél, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció utasítása értelmében ez esetben is érvényes az otthon e szándékkal előkészített eledelek élő közvetítés során történő megáldása.

A román nyelvű hívek a sfantaliturghie.ro oldalon követhetik a szertartásokat az alábbi időpontokban:

 • Virágvasárnap: délelőtt fél 10 órától (Kolozsvár, Piarista templom)
 • Nagycsütörtök, utolsó vacsora emlékére: 18 órától (Brassó, Szent Kereszt-templom)
 • Nagypéntek: délután 3 órától keresztúti ájtatosság, amelyet a nagypénteki szertartás követ (Petrozsény, Szent Borbála-templom)
 • Feltámadási szertartás: este 7 órától (Kolozsvár, Piarista templom)
 • Húsvétvasárnap: délelőtt 10 órától (Brassó, Szent Kereszt-templom)

Mindazok, akik nem az online felületeken keresztül kapcsolódnak be a közvetített szertartásokba, magyar nyelven a DunaTV, román nyelven pedig a TVR2 tévéadók szertartás-közvetítéseit követhetik.

A húsvéti ünnepkör szertartásainak rendjéről bővebben ITT olvashat.

Dátum

2020. április 05., vasárnap

Helyszín

Gyulafehérvár