2022. szeptember 28.

Szent Erzsébet-napi búcsúk, ünnepségek

Gyulafehérvári főegyházmegye:

Direktórium összesítése szerint a következő helységekben szenteltek templomot vagy kápolnát Szent Erzsébet tiszteletére: Nagyenyed, Szászváros, Földvár, Erzsébetváros: örmény templom, Kézdicsomortán, Kommandó, Szamosfalva, Magyarköblös, Úzvölgye, Marosvásárhely: Szent Erzsébet-templom, Gyimesbükk: Tarhavas, Gyergyóhodos, Nagygalambfalva, Székelylengyelfalva, Gyergyószentmiklós: Szent Erzsébet Öregotthon kápolnája, Kőhalom: állomás.

 • gyergyóhodosi egyházközség búcsúünnepe november 16-án, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmise szónoka Márton József borszéki plébános.
 • Gyimesbükk Tarhavas-pataki kápolnájának Árpád-házi Szent Erzsébet a védőszentje, a búcsút november 17-én, vasárnap délután fél 1 órától tartják. A szentmisén Fülöp Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánia segédlelkésze prédikál.
 • A gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban vasárnap, november 17-én délelőtt 11 órától mutatják be a búcsús szentmisét, amelynek főcelebránsa és szónoka Czirják Árpád nyugalmazott plébános. A szentmise keretében megáldják az oltárképet.
 • Székelylengyelfalván a búcsús szentmisén november 17-én, vasárnap délután fél 1 órakor a szentbeszédet Bordi János pálpataki plébános mondja.
 • Székelykeresztúr filiájában, Nagygalambfalván a kápolna búcsúját november 17-én, vasárnap délután 3 órától tartják.
 • Esztelnek filiájában, Kézdicsomortán templomában kedden, november 19-én, délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnepi szentmise szónoka Nagy József kézdimartonosi plébános.
 • Szintén kedden ünnepelnek Gyimesfelsőlok hívei, a 25 éves fennállását ünneplő Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum búcsúját az iskola tornatermében tartják.
 • Marosvásárhely-meggyesfalvi Szent Erzsébet-templom búcsús szentmiséjén, november 19-én, kedden délután 5 órakor Opra István oroszhegyi plébános tartja a szentbeszédet.
 • A nagyenyedi plébániatemplom búcsúját szintén kedden, délután 5 órától tartják. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti.
 • Szent Erzsébet-búcsút ünnepelnek a kőhalmi plébániához tartozó állomási templomban is. November 19-én, kedden, a délután 5 órakor kezdődő szentmisén Benedek Róbert-Károly a Brassó-bolonyai plébánia segédlelkésze prédikál.
 • Árpád-házi Szent Erzsébet napján, november 19-én, a székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban este 6 órától szentségimádást tartanak, melynek keretében kenyér és rózsaáldás lesz a gondoskodó szeretet jelképeként a családok, a férjek, édesapák, udvarló ifjak részére, hogy köszönthessék szeretteiket.
 • Kolozsváron, Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapjához kapcsolódóan, két napos kulturális programot szerveznek. A rendezvény november 22-én, pénteken délelőtt 10 órakor kezdődik, a programoknak a Szent Kamill intézet díszterme és udvara ad otthont. Az ünnepséget karitatív jellegű Erzsébet bál zárja, a kolozsvári Kerék Csárdában szombaton délután 5 órától. A belépőjegy személyenkét 120 lejtől kezdődik. Jelentkezni november 10-ig lehet, Tokay Rózáliánál a 0744 534 425-ös telefonszámon vagy a tokay_rozalia@yahoo.com e-mail-címen.
 • Úzvölgyében november 23-án, szombaton déli 12 órakor lesz a búcsú. Az ünnepi szentbeszédet Papp Márton csíkszentkirályi plébános tartja.
 • Kovászna leányegyházközségében, Kommandón a búcsút, november 24-én, vasárnap délután 5 órakor tartják. A szentmise szónoka Fechetă Jenő OFM, a brassói ferences templom igazgatója.

Szatmári egyházmegye:

 • Egriben november 10-én, vasárnap ünnepelik a búcsút. A délután 2 órakor kezdődő szentmise szónoka Román János, az Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója.
 • Nagybányán 17-én, vasárnap délelőtt 11 órakor tartják a búcsús szentmisét, amelyen Magász Jenő, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum spirituálisa mondja a szentbeszédet.
 • Mezőpetriben az ünnep napján, 19-én, kedden délelőtt 11 órától ünneplik a búcsút, Istvánfi Szilárd szamosdarai plébános prédikációjával.
 • Szatmárnémetiben november 19-én a Szent Erzsébet szoborhoz várnak mindenkit, aki közösséget érez a rászorulókkal, szegényekkel. Kedden délután 2 órától rövid előadás hangzik el, majd rózsákat helyeznek el a szobor talapzatán és együtt imádkoznak. A közel félórás rendezvény után az egyházmegye karitatív intézményei, lelkiségi- és segítő közösségei a város négy pontján ételosztásba kezdenek: a Boldog Scheffler János Központ munkatársai a Toamnei utcán; az Egyházmegyei Caritas Szervezet képviselői a 14-es lakónegyedbeli Târnavei sétányon; az Egyházmegyei Kórházpasztorációs Iroda, az Egyházmegyei Pasztorális Iroda és a plébániai szeretetszolgálatok tagjai a Ion Ghica utcai szociális tömbházaknál; a Máltai Szeretetszolgálat Szatmári Kirendeltségének munkatársai pedig az Ostrovului utcai szociális tömbházaknál.

Nagyváradi egyházmegye:

 • November 19-én, kedden délelőtt 11 órakor Böcskei László megyés püspök mutatja be a Szent Erzsébet Idősotthon kápolnájának búcsús szentmiséjét, az intézmény lakói és alkalmazottai körében.
 • Szintén november 19-én, kedden délelőtt 11 órakor tartják a nagyváradi Posticum kápolnájának búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pasca Szilárd csíkszentdomokosi segédlelkész.

 

Dátum

2019. november 17., vasárnap