2022. szeptember 28.

Szent Erzsébet-napi búcsúk, ünnepségek

Direktórium összesítése szerint a következő helységekben szenteltek templomot vagy kápolnát Szent Erzsébet tiszteletére: Nagyenyed, Szászváros, Földvár, Erzsébetváros: örmény templom, Kézdicsomortán, Kommandó, Szamosfalva, Magyarköblös, Úzvölgye, Marosvásárhely-Meggyesfalva, Gyimesbükk: Tarhavas, Gyergyóhodos, Nagygalambfalva, Székelylengyelfalva, Gyergyószentmiklós: Szent Erzsébet Öregotthon kápolnája, Kőhalom: állomás.

 • gyergyóhodosi egyházközség búcsúünnepe november 17-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmise szónoka Csíki Dénes nyárádköszvényesi plébános.
 • Erzsébetváros örmény templomának Szent Erzsébet a védőszentje. A búcsús szentmisén, amely szombaton, november 17-én, délután 4 órakor kezdődik a szamosújvári örmény katolikus vikárius, Szakács Endre lesz a főcelebráns és szónok.
 • Székelylengyelfalván az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére épült templom 200 éves. A felszentelési évfordulóra és búcsúra készülve az egyházközség kétnapos ünnepséggel készül. November 17-én, szombaton délután 5 órától szentmisét mutat be  Simó Gáspár, a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium tanára és lelki vezetője, aki székelylengyelfalvi származású. Utána előadást tart a templom történetéről Lengyelfalva és egyháza a középkorban címmel Sófalvi András, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régésze, majd Borcsa Gergely orgonakoncertje következik. Este 7 órától Szabó Irén etnográfus, történész, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházművészeti gyűjtemény munkatársa tart előadást Kortársunk szent Erzsébet címmel.
  November 18-án, vasárnap déli 12 órakor Benedek Sándor plébános és Bálint Domokos gondnok köszöntése után kezdődik a búcsús szentmise melynek főcelebránsa és szónoka Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános. A liturgia után leleplezik és megáldják a Zawaczki Walter szobrászművész által faragott Szent Erzsébet szobrot. Ünnepi beszédet mond Földi László országgyűlési képviselő. Verset mond Pál András Emil, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem hallgatója.
 • Egész napos rendezvénnyel készül a szegények világnapjára a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat. Szombat éjféltől vasárnap éjfélig tartó tevékenységeinek célja a rászorulók támogatása. Önkénteseik időseket, nagycsaládosokat, a társadalom peremére szorult közösségeket keresnek fel a jótékonysági maraton idején: szendvicset, teát készítenek, és szétosztják azok között, akik az éjszakát a szabad ég alatt töltik. Süteményt is készítenek szombaton, ezzel kínálják vasárnap reggel a hajléktalanszállóról távozókat.
  Vasárnap tartós élelmiszert gyűjtenek: 10 és 12 óra között a belvárosi református templom előtt, 17 és 19 óra között pedig a Krisztus Király-templomnál fogadják az adományokat, amit később az érintett egyházak rászorulóihoz juttatnak el. Felkeresik azokat a kórházban fekvő, idős betegeket is, akikhez nem megy látogató. Az Őrkőn gyermekfoglalkozások lesznek, egyszerű ételek, finomságok elkészítésére tanítják a kicsiket. A hajléktalanszálló látogatóit szentmisére hívják és ünnepi ebédet szolgálnak fel nekik.
 • Székelykeresztúr filiájában, Nagygalambfalván a kápolna búcsúját november 18-án, vasárnap délután 3 órától tartják.
 • Nagyenyeden a templombúcsút vasárnap, november 18-án tartják. Az ünnepi szentmise, melynek szónoka Bodor Attila gyulafehérvári teológiai tanár, kudzsiri plébános, déli 12 órakor kezdődik.
 • A gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban hétfőn, november 19-én délelőtt 11 órától mutatják be a búcsús szentmisét.
 • Kézdicsomortán templomában szintén hétfőn, november 19-én, délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnepi szentmise szónoka Becze Lóránt szentkatolnai lelkész.
 • Szent Erzsébet-búcsút ünnepelnek a kőhalmi plébániához tartozó állomási templomban. November 19-én, hétfőn, a délután 3 órakor kezdődő szentmisén Both Dávid homoródkarácsonyfalvi plébános prédikál.
 • A Marosvásárhely-meggyesfalvi Szent Erzsébet-templom búcsús szentmiséjén, november 19-én, hétfőn délután 5 órakor Nagy László gyergyószárhegyi tartja a szentbeszédet.
 • A székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban november 19-én, hétfőn a délután 5 órakor kezdődő szentmisén ünneplik Szent Erzsébet napját. A szentmise keretében kenyér és rózsaáldás lesz a gondoskodó szeretet jelképeként a családok, a férjek, édesapák, udvarló ifjak részére, hogy köszönthessék
  szeretteiket!

Nagyváradi egyházmegye:

 • 2018. november 18-án, vasárnap tartják a béli plébiániatemplom búcsúját. Az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szentelt templomban délután 2 órakor kezdődik a szentmise, melynek főcelebránsa Fodor József általános helynök lesz.

Temesvári egyházmegye:

 • November 19-én, hétfőn, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén a gátaljai közösség a templomépítő elődökre emlékezik. A búcsús szentmisét délelőtt 10 órai kezdettel Szabó Tibor egyházmegyei ifjúsági lelkész, temesvár-józsefvárosi segédlelkész mutatja be.
 • A temesvár-szabadfalui plébániához tartozó paráci közösség november 19-én, Szent Erzsébet napján ünnepli a templombúcsút. A szentmisét délután 1 órai kezdettel Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános mutatja be.

Szatmári egyházmegye:

 • A szatmárnémeti, Hildegárda templom bejáratával szemben található Árpád-házi Szent Erzsébet szobor talapzatánál már hat éve minden november 19-én imát mondanak Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hívei, segítő intézményeinek képviselői a szegényekért. Kiállásukkal egyben üzenetet is akarnak közvetíteni: nem hagyhatjuk magukra a nehéz sorsú testvéreket, társakat. Idén is szeretettel várnak mindenkit, aki közösséget érez a rászorulókkal, szegényekkel. Hétfőn délután 2 órától rövid előadás hangzik el, majd vers, rózsákat helyeznek el a szobor talapzatán és együtt imádkoznak. A közel félórás rendezvény után az egyházmegye karitatív intézményei, lelkiségi- és segítő közösségei Szatmárnémeti négy pontján ételosztásba kezdenek: a Boldog Scheffler János Központ munkatársai a Toamnei utcán; az Egyházmegyei Caritas Szervezet képviselői a 14-es lakónegyedbeli Târnavei sétányon; az Egyházmegyei Kórházpasztorációs Iroda, az Egyházmegyei Pasztorális Iroda és a plébániai szeretetszolgálatok tagjai a Ion Ghica utcai szociális tömbházaknál; a Máltai Szeretetszolgálat Szatmári Kirendeltségének munkatársai pedig az Ostrovului utcai szociális tömbházaknál.Szent Erzsébet emléknapján a különböző esperességekben is megemlékezéseket és ételosztást szerveznek: november 18-án, vasárnap Túrterebesen, hétfőn Máramarosszigeten, kedden pedig Nagybányán.
 • Mezőpetriben a templom búcsúját november 19-én, hétfőn tartják. Az ünnepi szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik.

Dátum

2018. november 17., szombat - 2018. november 19., hétfő