2024. július 18.

Nagyheti és húsvéti program a nagyváradi székesegyházban

Nagycsütörtökön, 2017. április 13-án a nagyváradi székesegyházban két szentmisét mutatnak be.
– A krizmaszentelési mise délelőtt 10 órakor kezdődik, amelyen az egyházmegye papsága együtt misézik a főpásztorral. Az ünnepi liturgia két kiemelkedő mozzanata a papok szentelési fogadalmának megújítása, valamint az év folyamán a szentségek kiszolgáltatásánál használt olajok megszentelése (keresztelendők olaja, betegek olaja és a szent krizma).
– Az utolsó vacsora emlékére este 7 órakor celebrál szentmisét Böcskei László megyéspüspök, melynek keretében Jézus felebaráti szeretetének emlékére a főpásztor 12 férfinak megmossa a lábát. A szentmisét este 10 óráig tartó virrasztás követi.

Nagypénteken, 2017. április 14-én, Urunk szenvedésére és halálára emlékezünk.
Délután 3 órakor a székesegyház előtt közös keresztutat tartanak a város plébániái. A nagypénteki szertartás délután 6 órakor kezdődik, majd este 9 óráig a hívek a szentsírnál szentségimádást végeznek.

Nagyszombaton, 2017. április 15-én, délelőtt 10 és este 8 óra között a hívek szentségimádáson vehetnek részt a szentsírnál.
Húsvét vigíliája este 9 órakor tűzszenteléssel kezdődik a székesegyház előtti téren, amit a virrasztás követ az igeliturgia keretében. Az ünnepi szentmisét, amelynek fontos része a vízszentelés és a keresztségi ígéretek megújítása Böcskei László megyéspüspök celebrálja. A szentmise után feltámadási körmenetet tartanak és megáldják a húsvéti ételeket.

Húsvétvasárnap, 2017. április 16-án, a székesegyházban ünnepi miserend lesz. A reggel 8 órakor kezdődő szentmise előtt és után megáldják a húsvéti ételeket. A húsvétvasárnapi pontifikális szentmisét módosított időpontban, délelőtt 11 órakor celebrálja Böcskei László megyéspüspök. A szentmisét a székesegyház Szent László Ének- és Zenekara kíséri. A székesegyházban délután 6 órakor is lesz szentmise.

Húsvéthétfőn, 2017. április 17-én a szentmiséket vasárnapi miserend szerint mutatják be: reggel 8, délelőtt 10, fél 12 és délután 6 órakor.

Dátum

2017. április 15., szombat - 2017. április 17., hétfő

Helyszín

Nagyvárad